Не сме инициатори или съучастници в протестите срещу високите цени на горивата и ниския стандарт на живот. Това каза депутат от „БСП за България” Крум Зарков в предаването „Лице в лице” по bTV.

„БСП гледа на протестите с разбиране. Причината е, че много от исканията сме ги предлагали в последните месеци в парламента под формата на законопроекти. При политическата част от исканията – оставката, БСП не може да не се асоциира с такова искане, защото ние три пъти поискахме вот на недоверие на това правителство”, посочи Зарков.

Зарков допълни, че БСП са предупреждавали управляващото мнозинство, че подобни протести ще се случат.

„Когато те с лека ръка отхвърляха нашите предложения, ние им казвахме: Чуйте ни от трибуната, защото утре ще го чуете от улицата. Ако БСП иска да прави протести, ще ги направи. Една власт не може да си позволи да етикетира един протест, да го неглижира, да казва, че е „яхван” и да обвинява мутрите. На тези хора трябва да се отговори, те имат искания”, коментира депутатът от БСП.

Народният представител попита как е възможно веригата бензиностанции на зам.-председателя на Народното събрание и лидер на ВОЛЯ Веселин Марешки да продават по-евтино гориво. „Или той ги дъмпингира другите, или другите са в картел. Едно от двете е. Не знам колко пъти беше сезирана Комисията за защита на конкуренцията, но не разбра техния отговор”, каза Зарков.

Относно майките на деца с увреждания и искането им вицепремиера Валери Симеонов да подаде оставка, Зарков заяви, че проблемът не е по силите само на един министър. Той отрече да има заговор между БСП и президента Румен Радев за сваляне на кабинета.

Попариха ветото на президента Радев 

„Изискахме от президента единствено да спазва Конституцията на страната и да върне съдържанието на президентската институция и той го прави. Това, че мненията ни съвпадат по много въпроси, например за данъка за стари автомобили”, коментира депутатът от БСП.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!