Дали България е успяла, или европейският механизъм за мониторинг се е провалил - такъв въпрос си задава соцдепутатът Крум Зарков в коментар на доклада на ЕК за България, съобщава Канал 3.

"И този доклад е предпоследен, конкретно от 6 показателя, Комисията казва, че три са временно изпълнени. Не са изпълнени изискванията за продължаване на съдебната реформа и за борбата с корупцията по висшите етажи на властта и корупцията като цяло", посочи Зарков. 

От последните минути: ЕК съобщи грандиозна новина за България (СНИМКИ/ВИДЕО)

"В този доклад се прокрадва и нещо ново - че в последната година медийната среда се е влошила драматично", добави социалистът. 

Все пак, по думите му, "обективно погледнато, очевидно е, че механизмът за сътрудничество и проверка върви към своя край".

"За нас най-важното е всеки български гражданин, когато отиде на съд, да има доверие в съдебната система", каза още Зарков. По думите му ЕК потвърждава мнението на президента по отношение на корупцията.

А относно призива на вицепремиерката Екатерина Захариева партии и институции да се обединят за още по-мотивирана работа по препоръките, соцдепутатът припомни, че социалистите и досега са имали своя законодателен принос.