Македонският и сръбският министър на външните работи Никола Димитров и Ивица Дачич се договориха за среща по време на днешния телефонен разговор между двамата, информира БГНЕС. 

"При открит разговор във връзка с последното развитие, Дачич информира, че персоналът на посолството ще бъде върнат още утре – 24 август в Скопие. Съгласно постигнатото споразумение между премиера Зоран Заев и сръбския президент Александър Вучич и с цел укрепване на приятелските отношения, двамата министри се договориха да проведат среща в Ниш в петък – 25 август", се казва съобщение на македонското външно министерство.

Между Македония и Сърбия се стигна до тежко напрежение, след като властите в Белград изненадващо в неделя изтеглиха целия персонал от посолството си в Скопие. Според Вучич причината е била "разузнавателна офанзива срещу сръбските институции".

Първото напрежение между Скопие и Белград избухна след като сръбският представител на спецслужбите в посолството им в Скопие Горан Живайлевич нахлу в македонския парламент по време на "Кървавия четвъртък" на 27-ми април. Тогава бяха пребити над сто души. Сред тях бе и сегашният премиер Зоран Заев. Веднага след това Горан Живайлевич напусна Македония, а посланик Душанка Дивяк-Томич бе извикана в македонското външно министерство. По време на погрома в парламента Живайлевич си направи селфи.

Миналият месец Ивица Дачич определи като "грешка признаването на Република Македония под нейното конституционно име от страна на властите в Белград". Изявлението бе направено по време на визитата му в Атина.

В началото на месец юни бе разкрит секретен доклад на македонската Дирекция за сигурност и контраразузнаване /Отдел за анализ/, който е бил изпратен до директора на "Дирекцията за сигурност и контраразузнаване" Владимир Атанасовски. От него стана ясно, че през последните 9 години Република Македония е мишена на мощна подривна пропагандна и разузнавателна дейност от страна на руското посолство в Скопие, руските разузнавателни служби, включително и чрез използването на акредитирани журналисти. 

В разкритите документи подробно се описва и дейността на сръбските агенти в Република Македония и по-специално на скандалния дипломат Горан Живайлевич /служител на сръбските спецслужби БИА, бел.ред./, лидерът на сръбската партия в Македония Иван Стоилкович, както и на депутата от партията на сръбския президент Александър Вучич Мирослав Лазански.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!