Интервю на Радио К2 с вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов от 18 януари 2018 г.
 
 
Радио К2: Жив ли е Ботевият дух днес?
 
Красимир Каракачанов: Вие кажете! В мен винаги е бил жив и духът на Ботев, и на Левски, и на Тодор Александров, и на Иван Михайлов. Не знам, кажете Вие, във Вас жив ли е?
 
Радио К2: Какво би казал Ботев за Истанбулската конвенция и може ли тя да развали отношенията между „Обединени патриоти” и ГЕРБ?
 
Красимир Каракачанов: Ботев би извадил сабята или би гръмнал с револвера, ако някой тогава му беше предложил нещо подобно!
 
Радио К2: Непреклонни ли сте „Патриотите” срещу Истанбулската конвенция?
 
Красимир Каракачанов: Вижте, всяко нещо, което е против традиционния морал и води до открехване на вратата за всевъзможни измишльонити като трети, четвърти, четиридесет и четвърти и не знам си какъв пол е пълно безумие. Няма смисъл да правим грешките, които вече другите са направили.
 
Радио К2: И последно, днес парламентът ратифицира Договора за приятелство с Македония, предстои да се сформира и историческа комиси, която да изясни фактите, какви са очакванията ...
 
Красимир Каракачанов: Пропускате да кажете, че единодушно българският парламент ратифицира този документ, което означава, че българското, патриотичното все пак е сработило в съзнанието на депутатите от всички парламентарни групи, за което ги поздравявам. Историческата комисия е просто един от органите на този договор с който трябва да се изработват тези общи виждания и да се примиряват различията в крайните мнения, които съществуват в двете страни.

Най-вече в Македония разбира се, тъй като България винаги е защитавала историческата истина по темата Македония. Най-вече в Македония да спрат с измишльотините за общата ни история, с опитите да обясняват, че едва ли не историята на Македония винаги е била различна от тази на България и че националните герои на Македония са него друго, но не и българи.
 
Радио К2: Днес на Министерски съвет решихте хеликоптери да се използват за спасяване на човешки животи и гасене на горски пожари. Колко са тези хеликоптери, кои са те?
 
Красимир Каракачанов: Ние имаме доста техника. Това отдавна го говорим с премиера, поне от два месеца. Направили сме необходимия разчет, става въпрос за 12-те хеликоптера „Кугър”, които могат да бъдат използвани и за медицински цели, някои от тях, поне 2, а може би и 3, могат да бъдат използвани и за гасене на горски пожари. Но лично според мен по-функционално би било тяхното използване за медицински цели тъй като товарът като вода, който могат да носят, е един тон – недостатъчно и би било скъпо. За тази цел за гасене на горски пожари бихме могли да използваме хеликоптерите „Ми”.

Трябва да ремонтираме поне още един, да го вкараме в действие и да имаме 2 действащи хеликоптера, които гасят. Това е разумна идея, защото от 12 хеликоптера „Кугър” летят 4. Ако ние ги ремонтираме и 2 или 3 от тях използваме за медицински цели, това означава не само, че ще бъдат по-ефективни и ще се спасява човешки живот, но и че пилотите ще летят повече, ще натрупват знания, умения, качества, които ще им бъдат полезни, ако се наложи да изпълняват войнските си задължения.
 
Радио К2: Много Ви благодаря за този разговор!
 
Красимир Каракачанов: И аз Ви благодаря и си помислете за духа на Ботев!