Вчера излезе информация, че фирма „Интерком груп“ купува ЧЕЗ-България. Гинка от Пазарджик е регистрирала тази фирма през септември 2017 година т.е. преди няколко месеца, с капитал от 50 000 лв. И Гинка от Пазарджик плаща 320 мл. евро за бизнес, който прави оборот от 1.5 млрд. лв. и засяга над 2 млн. български граждани и семейства, това посочва лидерът на БСП Корнелия Нинова в становище за сделката за ЧЕЗ, разпространено от пресцентъра на партията. Ето какво посочва още тя: 

Вярно е, че живеем в пазарна икономика и всеки може да продава и купува активи, но не живеем в дивашка държава. Не живеем в дивашка, но може би живеем в онази паралелна държава, за която от „БСП за България“ говорим вече година и половина. Питаме – има ли истинска държава и ще мълчат ли и сега?

Когато царят продаде 67% от електроразпределителното дружество, мълчахте и не реагирахте на нашите аргументи, че това не е добре. Когато Бойко Борисов продаде 33%, отново не чухте БСП. И сега ли ще мълчите? Къде е г-н Сидеров – партньор в това правителство?

Не бих искала да споменавам какво са говорили патриотите от тази трибуна за ЧЕЗ, защото беше изключително крайно и минаваше всякакви граници. Но все пак техни са думите, че с едни добри адвокати ще изгонят ЧЕЗ от България. Не одобрявахме тези крайности, но ги припомням, просто защото днес отсъстващите патриоти са част от това решение.

Толкова ли държавата няма 320 млн. лв., за да си върне контрола върху националната сигурност, защото става въпрос и за национална сигурност? И да не казват, че това, което предлагаме от много време - държавата да стане собственик, не е модерно. Във Франция, Белгия, Гърция, Чехия собствеността е държавна, защото е въпрос на национална сигурност и на грижа за техните граждани. Въпрос на държавническо отношение.

Уважаваме усилията на премиера Бойко Борисов да приближим Западните Балкани към ЕС, подкрепяме го и както знаете, всички работим заедно за приоритетите на председателството. Но настояваме категорично, между две вечери, да дойде в българския парламент и да даде отговори на въпросите – има ли правителството на България информация за тази сделка и какво е отношението му към нея? Не му завиждам и в двата случая за отворите. Ако има информация и мълчи, значи имаме, освен паралелна държава, и паралелно правителство, и паралелен министър-председател. Ако няма представа за тази сделка, това означава, че задкулисието отдавна е превзело държавата и правителството няма никакво значение за него, но по-лошо – чешкото правителство по този начин демонстрира отношение към българското и към българския министър-председател. 

От „БСП за България“ призоваваме - омбудсманът на републиката да заеме позиция как ще защитим правата на 2 млн. български потребители. Призовавам президента Радев да вземе позиция - става въпрос за национална сигурност -  енергийната мрежа, енергийната сигурност е част от националната сигурност и е в правомощията на президента.

Призовавам гражданското общество и всички български граждани, тук няма никакво значение партийната им принадлежност или нашите партийни ежби, а става въпрос за бъдещето на тези 2 млн. българи и на тези семейства, които ще трябва да плащат някой ден сметките си за ток с въпроса - в кои джобове ще отидат тези пари, източени от българския народ.

Призоваваме всички институции и гражданското общество, като един да застанем този път, без оглед на политическите си пристрастия, и да кажем: не си даваме държавата, г-н Борисов, нито на Гинка от Пазарджик, нито и на който и да е този, който стои зад нея. И Вие, г-н Борисов, носите персонална отговорност за бъдещето на тази сделка. Ние ще бъдем против и с всички политически и юридически средства, с помощта на гражданско общество и институциите, ще се противопоставим на този най-ярък пример за паралелната държава в България.