"За нас е най-важно да защитим интереса на 3 милиона потребители. Смятаме, че зад тази сделка стои правителството на Борисов. Той излъга няколко пъти българския народ. Борисов твърдеше, че правителството едва сега научава за какво иде реч. Служителите на ДАНС информираха, че имат пълна информация по движението с продажбата на ЧЕЗ и са подадени към институциите, съответно Министерски съвет". Това заяви на съвместно заседание на парламентарните комисии по енергетика и специализираните служби по сделката за ЧЕЗ лидерът на БСП Корнелия Нинова, предаде репортер на БЛИЦ.

"Борисов излъга, че е възложил проверки от КЕВР, НАП и комисия за финансов надзор. Току-що разбрахме, че такива проверки не са започнали и нямат намерение да ги правят, тъй като по закон ще ги започнат след джиросване на акциите или събиране на всички данни.

Тоест институциите са безсилни. Г-н Мавродиев, супер интелигентен човек като вас да говори нелепости е допустимо. Казвате, че сте тук от уважение. Вие трябва да сте тук по задължение, защото банката съобразява дейността си с политиката на правителството на България. Вие сте единствената държавна банка, която изпълнява политиката на правителството", добави тях.

"Ще ви помоля да отидете в секретното деловодство и да видите хвърчащия лист, който премиера ни изпрати вчера. Този път ще се доверя на премиера, че това зависи от вас, а не от него. Правителството е знаело нещо повече и държавата се е ангажирала, службите са информирани навреме. И институциите, които трябва да проверяват сделката са с вързани ръце и сега всички трябва да чакаме г-жа Гинка Върбакова да се поддаде на г-н Борисов или всички ние и 3 милиона българи да станем нейни заложници", добави Нинова.

"Съжалявам, че съм бил разбран погрешно. Уважавам българския парламент и институциите. ББР е акционерно дружество, собственост на правителството и се отчитаме пред Надзорния съвет. Вие като сериозна политическа партия можете да викате на изслушвания министърът на икономиката. Това имах предвид, когато казах, че сме тук, за разлика от другите банки", отговори от своя страна Стоян Мавродиев.

Никол ИВАНОВА, БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!