КОНПИ разпространи официалната си позиция по повод скандала с фалшивите новини, които излязоха в изданията на разследвания бизнесмен Иво Прокопиев. Публикуваме без редакторска намеса:
"Съгласно чл. 25 ал. 1 от Закона за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество (ЗОПДНПИ), проверка на имуществото започва след уведомление на прокурор за повдигнато обвинение по изрично упоменати в чл. 22 от ЗОПДНПИ членове от НК.

Съгласно чл. 27, ал. 1 и 2 от ЗОПДНПИ проверката продължава до една година като с решение на Комисията този срок може еднократно да бъде увеличен с 6 месеца. Информацията, събрана в хода на проверката е класифицирана като служебна тайна съгласно чл. 16 от ЗОПДНПИ.

Информацията за извършвана проверка и резултатите от нея може да стане публична, едва след внесено в съда мотивирано искане за налагане на обезпечителни мерки и определение от съда, с което искането е допуснато.

В своята работа КОНПИ е доказала, че следва единствено разпоредбите на закона при вземането на всички свои решения. Напомняме, че от началото на годината с окончателно влезли в сила решения КОНПИ е отнела имущество на стойност над 23 млн. лв.".