Депутатите от Пловдив и областта са богати на кредити, лизинги и стари фирми, показва справка в декларациите им  по Закона за конфликт на интереси. Документите вече са публикувани на сайта на парламента. От 22-ма народни представители само 7 са без заеми или обвързаност с търговски дружества. Четирима са от ГЕРБ: Атанас Ташков, Вежди Рашидов, ген. Константин Попов и Христо Грудев. От БСП са Теодора Халачева и Веска Ненчева, а от Обединени патриоти - Александър Сиди. Най-богат от всички е Вежди Рашидов, който преди години за малко да изгори със седемцифрен депозит във фалиралата КТБ, съобщава "Марица".

Шефката на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова изплаща потребителски кредит от 35 000 лева и 49 600 лв лизинг за кола. 

Съпартиецът  Димитър Лазаров, който оглави за втори път Комисията за контрол над службите за сигурност и  прилагането на СРС-та, е декларирал 10 000 лева овърдрафт и 20 000 лева кредитна карта. 

8000 ипотечен кредит погасява бившият кмет и екс общински съветник Спас Гърневски, който влезе в парламента от ГЕРБ  благодарение на феномена 11/11. Той е вписал в декларацията, че до 21 април е бил в Управителния съвет на „Евротрейд Консулт” ЕАД-Пловдив, а след това по негова молба е отписан. До датата на избирането му за депутат участва във Фондация „Адаптация Европа”- приемник на фондация „Настояще за Пловдив”, във футболен клуб „Евроколеж” Пловдив и е председател е на Сдружение „Разум”.    

Участие във фирми са декларирали и двамата народни представители от Пловдив област, влезли с листата на ГЕРБ  Запрян Янков и Младен Шишков. Първият е бил член на Сдружение за обществено полезна дейност „1000 години Белащица”. 

Младен Шишков пък е свързан със строителна фирма “Масив-4” ООД гр. Раковски, която има 33 % дялово участие във фирма “ЕкоСтрой” ООД-Раковски. Бившият председател на Общинския съвет в Раковски е вписал съпругата си и сестра си като собственички и управителки на  „Масив-4”. Той е декларирал и участие в Спортен клуб „ Ин-Ян”, Волейболен клуб и Тенис Клуб в Раковски, в читалищното настоятелство и Обществения съвет за Спасение на Раковски.    

Депутатите от БСП в Пловдив проф. Иво Христов и доц. Георги Йорданов са попълнили  в декларациите си имената на различни сдружения. Докторът по социология на правото и преподавател в Пловдивския университет и в СУ „ Св. Климент Охридски” е декларирал, че има сключени договори с двата вуза. Проф. Иво Христов е член на УС на Сдружение „Български център по нестопанско право” и член на Управителния орган на Фондация „Български център за пряка демокрация”. Съпругата му е съдружник в две фирми - „Ферексим”ООД и „ИнексАгро”ООД и е управител на фондация „Сириус”.Двамата със съпругата си ползват кредитни карти VISA. 

Доц. Георги Йорданов вписал, че е кооператор в „Кооперация „ АГППДП-Пловдив. Декларирал е, че към датата на избирането му за народен представител е изпълнителен директор на УМБАЛ „Пловдив”, ръководител катедра в Медицинския университет и е председател на сдружение с нестопанска цел „Пловдив-спортна столица на България”.     

Останалите трима депутати от БСП от областта - Георги Търновалийски, Манол Генов и Димитър Георгиев, са декларирали кредитни карти и заеми. 

Георги Търновалийски, който е втори мандат депутати, изплаща 37 227 лева на банка и използва кредитна карта от 10 000 лв. Той е член на училищното настоятелство на Търговската гимназия и има частен интерес към дейността на „Сюжет" ЕООД. 

Кредитна карта също от 10 000 лева има колегата му Манол Генов. Бившият шеф на ВиК, който кара също втори мандат в НС, е съдлъжник при ипотечен кредит за 42 844 евро и изплаща лизинг за 6253 лева. 

Бившият общински съветник от ЗС „Александър Стамболийски” Димитър Георгиев, който влезе в парламента от квотата на БСП благодарение на феномена   10/10,  е вписал две кредитни карти - едната от 7000 лева, а другата от 2000 лв. 

С дългове са и двамата народни представители от Обединени патриоти Славчо Атанасов и Борис Ячев. Бившият кмет на Пловдив е взел заем от банка за 30 000 лева, а колегата му изплаща кредит от 26 000 евро също към банка. 

Без заеми са двете представителки на партията на Марешки - „Воля” Нина Миткова и Дора Христова, но пък са свързани с фирми. До 13.04 2017 година Миткова е била управител на „Чиполино” ЕООД. Декларирала е и 15 фирми на съпруга си Максим Митков, една на майка си  ("Байк Ритейл”) и две на брат си ( ИВ Груп 77 ЕООД и ЕТ Ивко 77 Иво Мирчев ).  Дора Христова пък е била управител на „Сити” ЕООД и е подала молба за освобождаване. 

За поредна година депутатът от ДПС Джевдет Чакъров декларира, че е взел два заема от бившия областен управител и ексдепутат Венцислав Каймаканов. 
Единият кредит е от 2008 година и е на стойност 156 466 лв., а другият е за 48 895 лева от 2009 година. Вписал е, че има частен интерес към дейността на Сами Джевдет Чакъров и свързаното с него дружество БК-България „ООД.