Според председателя на "Да, България" Христо Иванов на името на Лозан Панов в скандалните списъци от "кастинга за президенти" не би трябвало да се гледа сериозно. Той нескопосано се опита да измъкне своя сподвижник от окото на бурята, заявявайки категорично, че той лично не е присъствал на срещите и едва ли не няма вина, че името му е било спрягано.
Продължава да не става ясно обаче защо Прокопиев и компания са си харесали точно Панов за президент, а не някой друг магистрат и за какви зависимости говори това.  

На въпрос на БЛИЦ кога Христо Иванов ще даде обяснение на обществеността за "Аргогейт" и защо името на Лозан Панов е в протоколите от тези сбирки, както вече съобщихме, Иванов отговори така:

"Това са записки, не са протоколи. Тези записки не са особено адекватни и точни, така че не могат да се използват кой знае колко като някакъв великолепен източник. Аз съм участвал в множество срещи с хора, с които споделяме загриженост за състоянието на демокрацията, да мислим какво може да се направи. Е... не можахме да го измислим - резултатът е това, което се случи на предсрочните избори", коментира Иванов.

"Именно заради това с моите съмишленици се ориентирахме към създаването на "Да, България". Не мисля, че има какво повече да обяснявам. Споменаването на Лозан Панов с абсолютна сигурност мога да ви уверя е, че не е нещо, за което той е знаел. Точно, както не знае, че днес с вас го споменаваме. В рамките на някакви разговори коментирането на някакви имена нищо не значи. В поста, който споделих във Фейсбук обяснявам как са се появили всички имена в този списък. Бяхме решили да направим пробно гласуване, за да излезем евентуално с някакви кандидатури. Тогава надеждата ми беше, че ще имаме инициативен комитет, т.е. че ще се излезе от формата "Реформаторски блок" - нещо, което някои хора не можаха да направят до последния ден на бъдещия парламент. Целият процес се счупи.", продължава обясненията си бившият правосъден министър.

"Въпросът е, че в никакъв случай имената, циркулиращи в този списък, не са предварително съгласувани. Освен Лозан Панов там е и Плевнелиев, който също не е питан, въпреки че вече твърдо беше заявил, че отказва всякаква кандидатура. Тези записки се появиха благодарение на човек, който явно много иска да продължи това разделение. Това е накратко историята. Лозан Панов по никакъв начин не е говорил и не е наясно, че е бил коментиран", натърти Иванов.

По темата защо си е позволил да нарича жената на Лозан Панов "черен лебед", Иванов също се омота в отговор. "Тази реплика няма никакъв концептуален смисъл. Тя няма никакво съдържание относно съпругата на Панов" Според него журналистите са се хванали за епитета и са преиначили значението му, а това била реплика хваната "просто ей така".

Лидерът на "Да, България" свика медиите, за да атакува електронната система, с която ще се избират членове на ВСС. Системата не била защитена от подмяна на вота, твърдят хората около бившия правосъден министър. Да атакува системата бе изтикан и бившият съветник на Румяна Бъчварова - Божидар Божанов, който в момента е член на Национален съвет на "Да, България". Той обаче не бе представен в партийното си качество от Иванов, а като експерт. Именно този "независим" специалист твърди, че системата може да се манипулира и дори поиска кода за нея.