Банскалии и хората от Югозападна България ще блокират границата с Гърция през януари. Това обявиха граждани на Банско, Разлог и Симитли, които затвориха тази вечер пътя Е-79.
 


Те настояват Министерския съвет да одобри до края на годината частичното изменение на плана за управление на национален парк "Пирин" и актуализирането на концесиоонния договор за ски зона Банско, с които ще отпуши изграждането на втора кабинка в зимния курорт и развитието на целия регион.


В противен случай възнамеряват да протестират на границата с Гърция, за да бъдат чути от цяла Европа. Тогава правителството ще трябва да обяснява на целия Европейски съюз, че заради един лифт се блокира границата със страна-членка, особено по време на българското председателство.


Протестът на граждани от пиринския край се проведе на моста в Симитли, на разклона за Банско. Хората излязаха на бунт срещу продължаващите безобразия на зелената мафия в България. Сдружение "Бъдеще за Община Банско", подкрепено от още 13 НПО организираха протест срещу зелената екологична мафия, която за пореден път спира развитието на Югозападна България. Те саботират развитието не само на зимния туризъм, но и изграждането на автомагистрала "Струма". Тази атака срещу България прави така наречените "зелени" обикновени родоотстъпници и предатели на националните каузи.