Водещият на сутрешния блок на bTV Антон Хекимян започна разговора с гостите си по темата за частната охрана по селата по съвсем неочакван начин. Встрани от анонсираната тема той пусна на Маноил Манев от ГЕРБ и на Иван Иванов от БСП видеото с коремното набиране на лост на президента Румен Радев от вчера, последвано от същото упражнение в изпълнение на Светльо Витков и отправеното предизвикателство към други политици.
„Не е проблем. За някои не е проблем“, коментира Маноил Манев от ГЕРБ. „След това предизвикателство аз ще си позволя да направя някакво предизвикателство от системата на бойните изкуства и така ще се занимаваме с физкултура“, добави той.
 
„Интересно предизвикателство. Може да е опита. От казармата насам не сме ги правили тези упражнения“, каза Иван Иванов от ГЕРБ.
 
Хекимян отиде по-далеч в провокациите и фантазиите си: „Няма да е лошо тогава една физзарядка преди всяко заседание на Народното събрание“.
 
„Даже може да разширим идеята – защо не направим една спортна зала депутатите да тренират вътре?“, попита Манев. „Е, още пари за депутатите мисля, че народът няма да го приеме добре“, възрази Хекимян. „Ето, видяхте ли, че стигнахме до там, че когато депутатите поискат да се занимават със спорта, е проблем“, продължи представителят на ГЕРБ. „Използвайте зала „Арена Армеец“, контрира водещият.
 
Въпреки шегите и закачките представителите на ГЕРБ и БСП успяха да се скарат по основната тема, както си му е редът.
 
Иванов подкрепи мнението на главния прокурор и на президента, че ако бъдат приети промените в закона, позволяващи наемането на частна охрана от кметовете на населени места, ще се създадат „преториански гвардии на местни кметове“, което е опасно.
 
„До момента в действащия закон, стария закон, имаше ли възможност кметовете да правят не общински полиции, а примерно звена за самоохрана? Имаше тази възможност. Има ли преториански гвардии?“, попита от своя страна Манев.
 
„Този закон е публикуван за обсъждане на страницата на МВР още 2016 година. Второ, господин президентът разписа този закон януари месец. Той беше при него след като го гласувахме и господин президентът го разписа“, изтъкна той.
 
„Опасенията, които изразяваме, че този текст, който беше вкаран между първо и второ четене - господин Манев ни заблуждава, че той е подлаган на обществено обсъждане, срещу този закон се изказаха работодателски организации...“, каза Иванов.
 
„Този текст не е пипнат“, прекъсна го представителят на ГЕРБ.
 
„Довежда със сигурност до изкривяване на едни много сериозни обществени отношения, каквито са между държавата...“, опита се да продължи Иванов и помоли опонента си да се държи възпитано.
 
От БСП също са подготвили жалба до Конституционния съд, но действията на главния прокурор просто ги изпреварили.