„Отказваме да бъдем универсални изтривалки. Подаваме заявления за напускане!” Това заявиха на пресконференция в общината двамата заместник-кметове Евгени Консулов и Милена Трендафилова, пише haskovo.net.

„От месеци в общината служителите се занимават само със сплетни и интриги, вместо с проблемите на града. Непрекъснато сме от интрига в интрига“, заяви Евгени Консулов.

Той припомни, че преди месеци се обявиха конкурси за ключови позиции в администрацията, после бяха отменени. Последните конкурси също са отменени със заповед на кмета Добри Беливанов в последния работен ден на миналата седмица, което изненадало дори комисиите по конкурсите.

„Аз бях председател на две от комисиите, Велин Балкански на другите две. Четирите конкурса бяха отменени еднолично, без някой от комисията да е бил викан за обяснения. Дори не знаехме, че има постъпили възражения от некласирани кандидати“, обясни Консулов. Той допълни, че в някои от конкурсите участвали досегашни шефове на дирекции в общината, които се провалили на тестовете. „А въпросите са свързани с тяхната досегашна работа. Не може две години да си директор на такава дирекция и да не можеш да отговориш правилно на тези въпроси“, обясни той.

Евгени Консулов добави, че е взел решението си отдавна, то не е ново. Но като ръководител на проекта за ремонта на детските градини и училищата, не можел да си позволи да напусне и така да постави в риск един такъв голям и важен проект. Затова предприел тази стъпка сега, когато дейностите са на приключване и всички процедури – преминали.

Заместник-кметът Милена Трендафилова се присъедини към мотивите на колегата си. „В началото на мандата застанахме с имената и лицата си, с обещанията си. Сега виждаме, че не можем да ги изпълним. Главно поради липсата на комуникация“, обясни тя. „Хората ни задават въпроси, поставят конкретни проблеми, а ние не можем да ги решим“.

„И това категорично не е по наша вина“, заяви Консулов. „Решенията не се обсъждат с нас. Всъщност решенията се вземат някъде отвън. От самото начало на мандата решенията в общината се вземат еднолично“, допълни той.

„Затова отказваме да бъдем универсални изтривалки и си тръгваме“, каза още той.

Евгени Консулов коментира и днешната позиция на кмета Добри Беливанов по повод обвиненията на ГЕРБ за провал в управлението. „Не може всички успехи да са на кмета, а неуспехите на заместник-кметовете. Ние сме един екип и всеки провал на общината е и наш провал. Смятам, че тази позиция на господин Беливанов не е писана от него“, заяви Консулов.

Той коментира и конкретното изявление на кмета за търга за скъпия багер, а председател на комисията е била секретарят на общината Биляна Димитрова. Консулов намира това изявление за некоректно. „Една тръжна процедура си има своите етапи. Първо се изготвя техническа спесификация, от експерти, и се одобрява от кмета. Председателят на комисията само следи дали дадена оферта отговаря на изискванията. На търга се е явил само един кандидат. В такъв случай по закон процедурата може да бъде прекратена, но това може да направи кметът, а не председателят на комисията. Той няма такива правомощия“, обясни Консулов.

„Били сме фигуранти, затова искаме да се разграничим“, допълни Милена Трендафилова. Като пример тя посочи начинът, по който се провеждат търгове и се възлагат поръчки. „Прескачат ни и възлагат процедурата на някой екперт“, допълни тя.

Попитан от репортери за промяната в поведението на кмета Добри Беливанов, Евгени Консулов отговори: „Не мога да нарека Добри Беливанов приятел, но го познавам поне от 15 години. По време на предизборната кампания бяхме непрекъснато заедно, говорили сме си много. Като заместник на Георги Иванов навремето самият Беливанов е напуснал, точно заради това, което става сега в общината. И самият той се е възмущавал от това. Не мога да кажа дали властта го е променила или просто не сме го познавали“, призна Консулов.

Той коментира и честото оправдание от общинската администрация с липса на средства. „Това не е вярно. По сметките на общината има милиони. От капиталовата програма за 2016-а останаха спестени много пари. Причината е, че много планирани обекти просто не бяха изпълнени, в такъв случай естествено ще останат пари. Така че средства има много. Ремонтирахме по „Региони в растеж“ четири детски градини и две училища, но с наши средства можехме да ремонтираме още. Не можем да чакаме да направим всичко с европейски пари, защото това просто не може да се случи и в нито една община не се е случвало. А има и така наречените договори с гарантиран резултат. При тях вноските са разсрочени за 7-8 години и на практика се плаща със спестените след ремонта пари. Сградата на общината например е ремонтирана с такъв договор. Не знам защо не се прави“, каза още Консулов.
В отговор на репортерски въпроси Евгени Консулов заяви, че не му е оказван натиск да подаде оставка. „Напротив, оказвали са ми натиск да остана на поста, защото както казах, решението ми да напусна е отдавна“.

Понеже кметът Добри Беливанов е в отпуск и е извън страната, заявленията за напускане по взаимно съгласие ще бъдат депозирани при завръщането му. Беливанов е в отпуск до четвъртък.

Попитани дали при разговор с градоначалника не биха склонили на компромис, Консулов отговори: „Компромис не може да има, защото ние не искаме нищо. Ние просто сме твърдо решени да не оставаме да работим в такава среда“.