Политиката за хора с увреждания изисква съвместна координация. Патриотичната пара в предизборната програма вместо да иде в реални управленски политики отива в свирката. Това заяви в ефира на bTV депутатът Хасан Адемов от ДПС, който бе и социален министър преди години.
"Основата в сгъстяването на проблемите последните седмици и месеци - знаете добре, че в мандата участват националистите. Патриотичната пара в предизборната програма вместо да иде в реални управленски политики отива в свирката. Патриотите обещаха ревизия на инвалидните пенсии, за да се икономисат много пари. 600 милиона по думи на Каракачанов. Понеже това няма как да се случи и доказателство е, че една година нищо не се случи. Mинистърът бе принуден да внесе концепция за реформиране и това предизвика напрежение и децата на майки с увреждания излязоха на протест", каза политикът. 

"Mинистър Бисер Петков е много деликатен като профил и откри общ език с хората с увреждания, колкото и трудно да е това. След оставката му се появи много голяма подкрепа. Аз очаквах такава подкрепа още преди оставката. Той положи огромни усилия. Остана сам и не бе подкрепен нито от хората с увреждания, нито от Министерски съвет", добави той.

"Мая Манолова внесе или по-скоро представи проектозакон за личната помощ - нещо, което майките на децата с увреждания, искат. Мисля, че тя е участвала в подготовката в изготвянето на текста, иначе проектозакона не е неин. Министърът на труда и социалната политика приема принципите, заложени в него. Той обаче според омбудсмана не изисква допълнителни финансови ресурси. Финансовата му рамка не е
определена и до ден днешен. Това, което е заявил Петков, на разговор с Борисов е, че е минимум 300 милиона лева за всяка година. Петков е заявил, че не е възможно да се реши проблемът на хората с увреждания без ресурс. Политиката за хора с увреждания изисква съвместна координация", заключи Адемов.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ