Има поредица от скандали с оградата по границата с Турция. По начина, по който се изгради, по начина, по който бе извадена от закона за обществени поръчки, по начина, по който при всеки дъжд тя пада, по начина, по който валят сигнали в прокуратурата за тази ограда. Ние ще изчакаме разследването и заключението на прокуратурата, но притеснителното е, че тази ограда е повод за поредица от скандали в държавата. Това обяви в предаването „Денят на живо” по Канал 3 зам.-председателят на парламентарната група на ДПС Хамид Хамид във връзка с поредния проблем с оградата, която падна след проливните дъждове от последните дни.

В последните дни в парламента бе разгледан изборния кодекс, като за предстоящите европейски и местни избори догодина бяха извършени промени по отношение на машинното гласуване.

„Прави добро впечатление, че далеч преди изборите се внасят законопроекти. Предишни случаи правихме ремонт на Изборния кодекс едва ли не в последния месец преди изобри. Догодина наистина ще има най-малко два избора – двата са сигурни, а според мен третите стават все по-вероятни. Според нас са неизбежни. Не сме извадили машинното гласуване, напротив, детайлизира се уредбата – нашите предложения между първо и второ четене е ще да се извади вече хартията и химикалката от изборния процес, да се мине само на машинно гласуване.

Записаният текст е да има най-малко 1000 машини. Аз мисля, че представителите на ЦИК поискаха технологично време – така или иначе не може от първия ден всички секции да имат машини, макар че това е нашето желание – да се гласува само на машини, защото ако паралелно гласуваме и на машини, и с бюлетини, нищо не правим. Даже усложняваме изготвянето на секционните протоколи, които и без това са звеното, което поражда най-голямо недоверие у обществото. Така че нашето желание е да се гласува само на машини.

Колкото до дистанционното гласуване – от няколко години говорим за киберсигурност, киберзаплахи. Далеч по-развити страни от нас в това отношение, не могат да си го позволят”, коментира Хамид, като даде пример със САЩ и Германия, които заявяват, че няма как да бъде гарантирана сигурността при този тип гласуване.

„Нека да не сме ние експеримента в света, защото и без друго обществото няма абсолютно никакво доверие в този вид гласуване. Поставен е въпросът за легитимността на изборите”, допълни депутатът от ДПС.

Като още един мотив против дистанционното гласуване той изтъкна:

„Липсва общественият контрол върху целия този процес. Няма я ролята на застъпника. Всичко става в мрежата, скрито от погледа на обществото. Липсва механизъм за обществен контрол и това е един от големите проблеми на тази система и аз не бих се съгласил да предоставим съдбата на държавата и резултатите от изборите в ръцете на шепа хакери, които за съжаление са една крачка напред пред тези, които осигуряват защита”.

Хамид Хамид коментира и темата за партийните субсидии, които депутатите решиха да не променят и то без обсъждане.

„Този дебат е от началото на ’90-те години, когато се зараждаше многопартийната система. Първо обаче трябва да си отговорим на въпроса искаме ли партийте да търсят друг начин на финансиране – незнайно от къде и незнайно от кого. Трябва да си отговорим на въпроса как този режим е уреден в европейските държави, към които се стремим, в уредени демокрации. И тъй като много често ни се дава за пример Германия, но давайки пример за Германия се изрича една малка част от истината за финансирането на партиите там. Защото всеки дава за пример, че се дава по 1 евро на глас, което не е така, защото освен това евро за всеки глас, се добавят 46 цента към всеки глас, после се добавят още 46 цента към всяко дарено евро и в Германия всяка политическа партия си има фондация, която отново се финансира от държавата. В бюджета за 2019 г. на Федералната република за избори, за кампании, за партиите са заложени 191 милиона евро, плюс тези средства за фондации, бюджетът на Германия за избори възлиза над 700 милиона евро, което за 40 милиона избиратели прави около 15 евро на глас. Така че мисля, че законодателят уреждайки тези 11 лева в нашите условия, мисля, че е намерил подподящата среда”, каза Хамид.