Хамид Хамид, народен представител от ДПС, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“, заяви позиции по следните теми“:

Интервюто с Хамид Хамид е проведено в Народното събрание в петък – 23-ти февруари 2018 година- преди Теменужка Петкова, министър на енергетиката да подаде оставката си. Затова няма въпрос по темата.

Съжалява ли ДПС, че подкрепи президента Радев?; Напрежение между „първите мъже в държавата“; Националистите – аут от властта; Законът за вторичното разграбване на КТБ и ветото на президента

Беновска започна интервюто с въпрос към Хамид дали съжалява, че ДПС са подкрепили Румен Радев за президент и по този начин са дали рамо и на БСП. Водещата допълни, че президентът е наложил вето на „закона против допълнителното разграбване на КТБ“. Хамид отговори, че няма за какво да съжаляват, защото ДПС са заявили позицията си, че България трябва да има нов президент, още преди да са били ясни кандидатурите. Той потвърди, че е гласувал „за“ Радев и има очаквания към него.

Беновска попита какви са очакванията му и предаде думите на Цветан Цветанов, че Радев и БСП са проект, създаден през 2016 година, за да оттласне България от Европейското развитие и партньорство със САЩ. Хамид сподели, че очакванията му са големи и смята, че президентът трябва да бъде обединител и в момента е, но трябва да има по-ясни позиции по отношение на националистите във властта, европейската визия за страната, защото има хора в управлението, които в момента пречат на развитието. Относно думите на Цветанов – каза, че това е негово мнение и няма да го коментира.

 Беновска попита „не тлее ли пожар в думите, които президентът отправя, срещу премиера Борисов – това обединява ли, или разединява двата властови полюса?“. Хамид отговори, че не толерират такова поведение на „първите мъже в България“ и призовават за добър тон и нормално функциониране на всички институции, защото това поведение пречи на страната.
 Беновска попита дали това се отнася и за националистите. Хамид каза, че се отнася за всички, но специално националистите определи като „генератори на скандали и по най-бързия начин трябва да напуснат властта и повече никога не трябва да бъдат допускани до политическия живот на страната“. Водещата отбеляза, че те имат по-висок резултат от ДПС. Хамид потвърди този факт и даде за пример националистите в Германия, които са влезли в парламента, но Меркел е предпочела другите партии и не е давала знак, че ще включва националистите в управлението.

Беновска попита кое е било по-добрият вариант, който Борисов да избере – коалиция с БСП и ДПС, коалиция само с БСП, или само с ДПС. Хамид отговори, че е трябвало да се изготви предварително програма за ускорено развитие на страната и след това - спрямо програмата - да се изгражда коалицията, а не да се прави „аритметичен сбор, който е еклектичен, генерира скандали и завършекът на тази коалиция ще бъде скандален“.

Беновска се върна отново на темата за внесения от Йордан Цонев, Делян Пеевски и Хамид Хамид закон за банковата несъстоятелност и внесеното вето от президента. Хамид обясни, че това е може би седмото вето на държавния глава, който доста активно използва това „закрепено“ правомощия. Депутатът от ДПС каза, че са заявили своята позиция и несъгласието на ДПС  с президента. Според него става въпрос за неразбиране на текстовете на предложението и безпокойство, че не може да има норми с ретроактивно действие. Хамид обясни, че е в законодателството е предвиден нарочен ред, по който се извършва законодателство по изключение и има забрана за неговото използване, когато влизат закони със задна дата и се увеличават санкции и наказания, а във всички други случай пише, че такова законодателство е допустимо, а казусът КТБ е изключение от огромен обществен и държавен интерес. Той продължи с това, че текстовете в предложението са в съзвучие с българското законодателство.

 Беновска каза, че доказателство за това е приемането на закона веднъж в НС - преди налагането на ветото - и това означава, че е юридически добре издържан. Хамид потвърди и каза, че вярва, че при повторно гласуване, което предстои, законът ще събере необходимото мнозинство и от ДПС ще защитят своите мотиви. Водещата попита кой е подкрепил закона. Хамид каза, че ГЕРБ са подкрепили изцяло, ВОЛЯ частично, но това не е важно, защото законът е минал. Беновска попита госта си дали отново са разговаряли с ГЕРБ и другите ПГ как ще реагират и дали ще се повлияят от ветото на президента. Хамид отговори, че не са разговаряли с никого и не смятат да търсят предварителна подкрепа, защото аргументите за закона са ясни. Той допълни, че президентът също е против разграбването на КТБ и всички работят в една посока, но несъгласията произтичат от юридическото тълкуване на някои понятия. Хамид изрази надежда при второто обсъждане да се докаже правотата на законопроекта. 

Беновска попита дали това не е „добре изпипано политическо коварство от страна на президента“, защото в речта си срещу Борисов Радев казва, че Доган е подарил предколедно сподрепата си към премиера Борисовс изявлението си, че е рано за предсрочни избори. Хамид отговори, че се фокусира върху юридическите аргументи и не смята така, но е очевидно, че управлението и политиците са се отдалечили от гражданите на страната. За това ДПС организират семинар „Отворено управление – нова възможност за либералните демокрации. Привличане на гражданите в процеса на вземане на решения”, за да даде началото на широка обществена дискусия за възможностите и предизвикателсвата, пред които са изправени демокрациите от новото време. За участие във форума е поканен дългогодишният председател на АЛДЕ сър Греъм Уотсън. Събитието ще се проведе на 05 март в гр. София. Поканени са още народни представители, представители на европейските институции, представители на академичната общност  и местната власт.    
 
Законът за медиите, собствениците им и финансирането им; Управляващите – отдалечени от гражданите

Беновска попита за закона за медиите и разкриване собствениците на медиите и  средствата ,с които се финансират  – „Смятате ли, че гражданите с всичките свои протести, мнения, които изказват по социалните мрежи, са истинските говорители – не смятате ли, че това са подставени лица - с фалшиви профили или обслужващи някой олигарх или нечий друг интерес срещу заплащане?“. Хамид отговори, че е против това се бори цял свят – троловете, които се опитват да формират общественото мнение. Депутатът обясни, че целта е всеки един гражданин сам да разбере коя медия как се финансира и да не се влия от мнението на троловете и техните неясни цели и средства. Беновска попита госта си кое нарича „неясна цел и средства“. Хамид отговори, че това са скритите кукловоди на троловете, скритите интереси. Беновска попита Хамид дали смята, че трябва да превалира участието на гражданите при положение, че много от НПО-тата и медии на в-к „Капитал“ са финансирани от „Америка за България“ и други чужди организации. Хамид отговори, че изобщо не става въпрос за НПО-та, а се има предвид активното участие на гражданите при вземане на решения, поне на местно ниво. Беновска попита много ли са „активните граждани“, които правят протест за Пирин и затварят Орлов мост. Хамид каза, че говори за решения, които се взимат от местната власт, но за да бъдат гражданите по-активни – трябва да се създадат условия. Депутатът от ДПС подчерта, че в момента няма такива условия, защото политиците и управляващите са отдалечени от избирателите. Беновска попита как ще се променят нещата. Хамид отговори, че програмите за управление трябва да се обявяват по-открито и да се смени моделът на управление.

Беновска се върна на темата за „политическото коварство“ на Радев, който освен името на Доган, е намесил в нападките си към Борисов и Делян Пеевски, в попрището му на бизнесмен. Хамид отрече да има някаква връзка между изявленията, а и според него Пеевски е отговорил достатъчно достойно и няма какво да се допълни. 

Беновска попита Хамид дали е доволен от президента. Той отговори, че не може да даде категорична оценка, но ДПС са имали възможност да дадат своята оценка за Радев по време на годишнината от встъпването му в длъжност. Водещата попита дали от ДПС са убедени, че законът за вторичното разграбване на КТБ ще бъде приет и ветото ще отпадне. Хамид отговори, че е убеден и освен, че ще влезе в действие,от ДПС готвят допълнително информация за прогнозните активи, защото няма как да бъде определена точния размер на активите, но от публичната информация на сайта на КТБ могат да се извлекат данни и да се посочи какъв огромен материален интерес има.

Беновска попита дали ще бъде приет законът за медиите при положение, че кръгът „Капитал“ ще получи допълнителни милиони за следващата година от „Америка за България“, а законът няма да бъде в угода на кръга. Хамид каза, че вярва, че законът ще влезе, защото не разбира как народен представител може да да гласува против прозрачността и против информирането на гражданите кой и откъде какви пари получава и кой седи зад медиите. Той обясни, че със закона не се ограничава финансирането, а се повишава информираността.

Очаквания и забележки към премиера Борисов; Демонтаж на националистите от управлението

Беновска попита госта си какви са очакванията и забележките към премиера Борисов. Хамид отговори, че забележките са поставени още през първия ден на сформиране на управлението и коалицията – още повече има решение на централния съвет на ДПС за незабавен демонтаж на коалицията. Беновска попита как работи часовникът на ДПС, защото от Коледа са минали два месеца.Той обясни, че незабавно трябва да се отстранят националистите от властта, но за съжаление това се бави и е видимо от скандалите в публичното пространство, но партията работи за смяна на модела на управление. Хамид допълни, че в момента текат годишните отчетни събрания и партията се готви активно.

Така завърши разговорът между Илиана Беновска и Хамид Хамид в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“ на 25-ти февруари 2018 година.