Нещата, които отдавна се говорят в българското общество, се отчита, че съществуват у нас – финансиране на религиозни общности от съмнителни частни структури, чрез които се прокарват радикални идеи и се правят опити за политическо влияние - нещо, което е недопустимо за суверенна държава като България. Това каза заместник министър-председателят по обществения ред и сигурност и министър на отбраната Красимир Каракачанов след работна среща на тема "Проникване на радикален ислям в Република България – заплахи и мерки за противодействие".

По думите му е показателно, че до 2010 г. у нас няма нито едно дело за радикален ислям, а от 2010-а до 2017 г. тези дела са 50. Сега действащите закони за вероизповеданията и за образованието са крайно либерални и позволяват да се създават подобни практики. Под формата на курсове се прокарва радикален ислям, който не е съществувал дори по времето на турското робство. Радикалните проповедници у нас са проблемно много, подчерта вицепремиерът, предаде репортер на БЛИЦ.



Промените които трябва да се направят, са в няколко посоки. Единият проблем е с проповедниците - в Закона за вероизповеданията трябва да се ограничи възможността чужди граждани да пребивават на територията на България и да развиват религиозна дейност. В Закона за вероизповеданията много ясно трябва да се регламентират ангажиментите и санкциите, за да не се допуска подобно влияние. В Закона за образованието не може да продължава практиката хора, завършили теология в държави, в които се проповядва радикална форма на религия, да преподават в България.



Трябва да се предвидят и санкции в Наказателния кодекс, посочи Каракачанов. Практиката на безразборното финансиране на религиозните общности в България и след това насаждане на радикализация в тези общности трябва да бъде прекратена веднъж завинаги, категоричен е министърът на отбраната. По-добре е държавата да финансира обучението на подобни хора, отколкото това да бъде оставено в ръцете на хора, които идват от чужбина и проповядват радикален ислям. Колкото и да струва това, сигурността на държавата струва повече. Но тук не става въпрос за огромни суми, това ще е в рамките на няколко милиона, заяви Каракачанов. Трябва да се забрани и чужди граждани да ръководят религиозна общност на територията на България, като това не се отнася само за исляма, посочи още вицепремиерът.


Снимки: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ