Изключително важно е за нас, че именно по време на Българското председателство на Съвета на ЕС беше потвърдена европейската перспектива за целия регион на Западните Балкани. Това задължава всички страни от Балканите да обединим усилия за укрепване на стабилността и сигурността, за просперитета на нашите народи“. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов след срещата с министъра на отбраната на Черна гора Предраг Бошкович, която се проведе днес, 20 май, в Подгорица.

Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната. Двамата министри обсъдиха стъпки за задълбочаване на двустранното военно сътрудничество. Министър Каракачанов представи на своя домакин възможностите за обучение на черногорски военнослужещи и граждански лица в български висши военно- образователни институции. Акцент в разговорите беше поставен на повишаването на оперативната съвместимост между армиите на двете страни, която може да бъде постигната чрез участие на военни формирования в съвместни учения и тренировки.

Двамата министри обсъдиха и актуални въпроси, свързани с укрепването на сигурността в региона. Те подчертаха необходимостта от разширяване на сътрудничеството в борбата с тероризма и незаконната миграция. Срещата се проведе в рамките на четиридневното официално посещение на министър Каракачанов в Черна гора. Той ще участва в осмото издание на организирания от черногорска страна TO BE SECURE FORUM, който се провежда в Будва.