Подписват договора за двата бойни патрулни кораба до края на годината. Той се подготвя усилено в МО от две седмици насам. Това стана ясно по време на изслушването на военния министър Красимир Каракачанов и командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев.

Изпълнител е варненската кораборемонтна фирма "Делфин", която остана и единствен участник в търга от общо 8 участника. Българската компания бе избрана сред две германски, френска, италианска, испанска и холандска фирми. Инвестиционният проект, одобрен от Народното събрание, е на стойност 820 млн. лв.

Нашата фирма преборила две немски фирми, както и конкуренти от Италия, Испания, Франция и Холандия. Само родната "Делфин" отговаря на изискванията, обясни министърът и съобщи, че се изготвя договор.

Оказа се обаче, че заради промените в закона за ДДС сумата намалява със 164 млн. лв., уточни министър Каракачанов. Той коментира, че никой не се е сетил за този проблем, за да го коригира навреме. Фирмата, която е спечелила проекта, обаче е приела варианта да го изработи и за по-малко пари, гарантира контраадмирл Петев.

Първият патрулен кораб ще бъде пуснат на вода през 2020, а вторият - година по-късно, съобщи контраадмиралът. От опозицията останаха доволни от чутото и поздравиха ръководството на МО и работната група за свършената работа и прозрачно проведения конкурс.

Генерал Симеон Симеонов от ДПС поздрави работната група и изрази очакването, че в този случай няма да се повтори сагата с проекта за изтребителя. И Славчо Велков пожела да не се стига до сформиране на анкетна комисия, като поздрави работната група.

Командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев обясни, че някои фирми кандидати в търга се спънали от превода на български. Нашата страна не им дала исканото удължаване на срока. "Делфин" успяла да се вмести в сроковете, които й поставила държавата.

Шефът на комисията по отбрана Константин Попов се поинтересува има ли риск, че има само един изпълнител. По отношение на законодателството няма никакъв риск, поясни контраадмирал Митко Петев. Стриктно се изпълнила законовата рамка за обществените поръчки, както и евронормите в сферата. Той бе категоричен, че придобиването на двата нови патрулни кораба ще намалят рисковете пред колективната отбрана. 

Фирмата вече е построила три военни кораба. Освен това нашия Делфин е в съдружие с фирми с оборот от 38 милиарда евро. Социалният ефект е голям, убеден е контраадмирал Петев.

Предоговорено е въоръжението и сензорите за корабите. Офертата на доставчиците важат 370 дни от подаване на офертата, стана ясно още от думите му. Затова е важно до година да изпълним целостта на проекта, обясни командващият ВМС.

Дори и социалистите останаха доволни от чутото. Така се прави, похвали Славчо Велков. Според него всичко е станало прозрачно.

Срокът за изграждане на корабите е 5-6 години. До 2020 г. първият кораб ще е на вода, до 2021 година и вторият трябва да излезе от корабостроителницата. Корабите ще влизат само за оборудване с оръжия.

Договорът за корабите ще разкрие 450 работни места, стана ясно по-късно от думите на Митко Петев пред медиите. Освен това се дава възможност за всички корабостроителници в следващите 35 години да участват в поддръжката. Това е изключителен инвестиционен проект, който дългосрочно дава позитивно икономическо развитие, смята контраадмиралът. Инвестициите в проекта ще генерират БВП.

Индустриалното сътрудничество директно ще бъде изпълнено, коментира командващият ВМС. Ние сами ще развиваме нашата индустрия, при това гарантирано с трансфер на високи технологии от водещи фирми от отбраната, заяви контраадмирал Петев.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Използвани са материали на Канал 3 и news.bg