Основната наша грижа е живота на летците. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов по повод тренировъчните полети на авиобаза „Граф Игнатиево“, предаде агенция „Фокус“.
„Това недоразумение, което днес беше раздухано по медиите иска своето изяснение. Между ръководството на МО, ВВС и авиобаза „Граф Игнатиево“ винаги е имало нормална комуникация. Да, проблеми в авиацията има. Те са свързани с ремонта на съществуващите ни самолети и със закупуването на нов изтребител – казвам за стотен път – нов изтребител, а не стари самолети“, подчерта министър Каракачанов.

Командирът на авиобаза „Граф Игнатиево“ бригаден генерал Иван Лалов заяви от своя страна: „Дистанцирам себе си и колегите си от думичката „бунт“. Летателният състав не прави бунт“. По думите му всеки един пилот има право да откаже изпълнението на задача, ако не се чувства сигурен. „

Тази сутрин пилоти от авиобаза „Граф Игнатиево“ отказаха да летят с мотива, че се чувстват несигурни. По-късно заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов потвърди, че тренировъчните полети на изтребителите в авиобазата са били спрени, но подчерта, че проявената неувереност на част от пилотите за извършване на полети е свързана преди всичко с тяхната оценка за недостатъчна тренираност, поради недостатъчно летателни часове.

По думите му ръководството на Министерството на отбраната прави всичко възможно да поддържа самолетите МиГ-29 в летателна годност.