За тези 15 години ситуацията в света и предизвикателствата пред НАТО и пред българските въоръжените сили се промениха и повишиха, коментира пред журналисти вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, който откри фотоизложбата "15 години България в НАТО" край НДК. 

Каракачанов открои събитията в арабски страни, войната в Сирия, турско-кюрдския конфликт, напрежението заради Крим, тероризма, нелегалната миграция. Предизвикателствата стават все повече, това наложи и увеличаването на разходите за отбрана, посочи Каракачанов. Министърът отново напомни позицията си, че в последните почти три десетилетия на армията се е гледало "като на нещо, без което може", което е довело до голяма демотивация в личния състав и орязване на разходите, но в последните 3-4 години се забелязва закономерен обрат и държавата се опитва да възстанови боеспособността на армията и да решава проблемите. Министърът посочи също модернизационните проекти, проектите за възстановяване на техниката, заплатите, и добави, че откакто е министър може да каже, че правителството намира за необходимо да удовлетворява все повече изискванията на армията и се надява това да продължи и занапред.

Каракачанов коментира и политически въпроси, като договорката между ГЕРБ и СДС за съвместно явяване на евроизборите, като заяви, че те са "послушни партии" и уточни, че го казва в "добрия смисъл". Г-н Дол им препоръча партиите от ЕНП да се обединят и те се обединяват, коментира Каракачанов, според когото това е добре. Ако този ход доведе до възраждането на една класическа десница в България това е добре, каза Каракачанов, по чиито думи страната има нужда от истинска десница.

За малката коалиция Каракачанов припомни позицията си, че коалицията "Обединени патриоти" трябва да се яви заедно на изборите. Ако не можем да се явим заедно, по-добре да се явим поотделно, смята вицепремиерът, който обяви, че време има и "вратата е отворена".

Министър Каракачанов благодари на авторката на изложбата Вяра Йовева - фотограф на МО, като похвали качествата й и отбеляза приноса за популяризиране на армията в обществото. Министерството на отбраната организира изложбата, за да отбележи годишнината от присъединяването на България към организацията на Северноатлантическия договор. Експозицията е разположена пред Паметника на войнишкия лъв - част от Мемориала на Първи и Шести пехотен полк, в градината при НДК. Шейсет фотографии, представени в изложбата, са уловили миговете на щастие при завръщането на военнослужещите след успешно участие в мисия зад граница, стремежа към усъвършенстване на бойните умения, съвместните тренировки с военни формирования от въоръжените сили на страните членки на НАТО. Изложбата ще продължи до 1 април.