Искрено се забавлявах като слушах бившия министър Николай Ненчев преди мен. Той лъжеше. Това заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов в сутрешния блок на bTV по повод прословутия ремонт на самолетите МиГ-29.
„Николай Ненчев ме забавляваше. Той много добре знае, че самите поляци отказаха да ремонтират нашите МиГ-ове. Те закупуват резервни части от Русия. След като направиха ремонт на нашите двигатели без лиценз, руснаците ги заплашиха, че ще им спрат доставките на резервни части и те ни отказаха“, обясни военният  министър. Той посочи, че Полша ползва руски резервни части, а в Словакия има руски екип на летището, който на място поддържа самолетите.
 
„Има възможност, освен Русия, и фирма-посредник да извърши ремонт, но така цената ще набъбне“, уточни Каракачанов. По думите му, ако договорът за ремонта на самолетите бил сключен директно с РСК „МиГ“, а не чрез посредник, сумата от 65 млн. лв. е можело да бъде доста по-малко за българския данъкоплатец.
 
Той заяви още, че е възмутен от фалшивите новини, които се пускат по негов адрес. Отново във връзка с думите на Ненчев Каракчанов обясни, че предстои подписване на рамков договор за следващите 4 години за 81 млн. лв. за поддръжка на до 15 самолета МиГ-29, т.е. всички, които имаме. Поръчваш частите, които са ти необходими, те пристигат тук, в момента, в който ги поръчаш и тръгнат – плащаш  тези части, а не 40 млн. предварително напред“.
 
„България като страна от бившия съветски блок има руска военна техника. Такива са още 4 страни в НАТО. Няма държава, която да изхвърли цялото си въоръжение и да купи ново“.
 
„Аз не разбрах, когато казват „Свалете руската техника“, те какво предлагат?“, попита Каракачанов. По думите му страната ни не може да извади 12 милиарда, за да подмени военната си техника, няма желаещи и да ни направят подарък. „Страната ни може да използва МиГ-овете си до 2029-2030 г. Защо да ги изхвърляме?“, попита той.
 
Относно обтегнатите отношения между Русия и Великобритания той заяви: „Не вярвам да има нов военен конфликт. Никой не е толкова луд, за да го направи" - така той коментира предупреждението на премиера Борисов заради обострянето на отношенията между Русия и Великобритания.
 
По думите на вицепремиера, управляващата коалиция у нас зависи от всеки от един от четирите участника – ГЕРБ, ВМРО, НФСБ и „Атака“, и ако някой се оттегли, ще има криза. „Но мисля, че това е нереално. Г-н Симеонов има едни виждания, г-н Симеонов има други виждания. Времето лекува. Истината е, че не биваше да се излиза с толкова остри позиции. Но това са вътрешни неща в нашата коалиция. Аз въобще не мисля, че Русия е факто, който може да развали правителството или да създаде проблеми било в малкатакоалиция, било в голямата“, коментира Каракачанов словесните нападки между Волен Сидеров и Валери Симеонов.
 
„Не е редно който и да е – без значение дали е римския папа или руския патриарх, който и да е гост на България да поставя своя домакин в такава ситуация“, каза той по повод поведението на руския патриарх Кирил пред президента Румен Радев. Според него, преследвайки своите интереси на Балканите, Русия се изнервила още повече, след като най-верният ѝ съюзник – Черна гора, се присъедини към НАТО.