Бойко Борисов, в предишния си мандат, реагира остро на идеите за създаване на общ флот в Черно море. Знаете, че тогава и аз съм задавал въпроси по тази тема. Знаете моята позиция.
Това каза от трибуната на Народното събрание министърът на отбраната Красимир Каракачанов по време на парламентарния контрол. Той отговори на въпрос на депутата от "БСП за България" Петър Витанов.

"На 25 май се проведе среща на високо равнище на НАТО в Брюксел. На предишната такава среща се взе решение да се засили военното присъствие на алианса в Черноморския регион, като това доведе да нарстване на напрежението в региона. България продължава да дава противоречиви сигнали. Новото правителство не е дало никакъв отговор по този въпрос, нито той е обсъждан тук. Искам да попитам каква е позицията на България по тази тема", зададе въпроса си Витанов. "България трябва да участва в изграждането на силна колективна отбрана. Това присъствие на чужди военни кораби не е постоянно.

Извършват се тренировки и учения. Всичко това спомага и за ограничаването на бежанската вълна. Присъствието на чужди военни кораби в черноморския регион спазва изцяло конвенцията от Монтрьо. В НАТО никога не е разглеждана идеята за създаване на общ черноморски флот между България, Румъния и Турция. Присъствието на чужди кораби по никакъв начин не е насочено срещу трети страни. Това присъствие спомага за по-добрата колективна отбрана и възможността за бързо реагиране при възникване на кризи, включително и мигрантската. Всичко това отразява интересите на България", категоричен беше Каракачанов.