Оградата по границата отдавна е стратегически обект, припомни на БСП военният министър Красимир Каракачанов по повод декларацията на соцлидера и обвиненията на Елена Йончева. Преди две години депутатите коригираха закона за отбраната, за да може и армията да се включи в охраната на границата. Именно с аргумента, че границата не е стратегически обект за националната сигурност тогавашният военен министър Николай Ненчев се опъваше да праща войниците на браздата. Това наложи парламентът да гласува нарочен запис в закона, че оградата е стратегически обект и военните могат да я охраняват.

"Оградата е стратегически обект. Аз съм предлагал същото нещо преди да променим Закона за отбраната и въоръжените сили, за да може армията да я охранява.

В стария текст на закона оградата на границата не беше предвидено изрично да се охранява и от армията. Имаше текст, че армията може да охранява обекти от стратегическата инфраструктура. Мое беше предложението преди две години да се охранява от армията и не разбирам какво не им харесва на БСП", чуди се Каракачанов.

Елена Йончева не е споделяла с мен своите кадри, така че не мога да ги коментирам, отговори той на въпрос за филма за оградата, сниман от соцдепутатката.

Той беше категоричен, за него журналист, който показва в кадри ситуацията по границата, не е нарушител и не застрашава националната сигурност, за разлика от политик. "Ако го прави един журналист, за да покаже на обществото - не, но ако тенденциозно се прави от един политик - да!", категоричен е Каракачанов.