Никой няма намерение да зачерква авиацията. Напротив, даже в програмата на правителството много ясно е записано. Това заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов по време на парламентарния контрол днес. Към него бяха зададени 8 въпроса от депутати.
По темата за възстановяване на Висшето военновъздушно училище в Долна Митрополия Каракачанов каза, че трябва да се търси консолидация. "При 10 души випуск бойна авиация, за какъв университет говорим в момента?!", коментира той.

Красимир Каракачанов отговори и на въпрос за възстановяването на наборната служба, зададен от Антон Кутев. Социалистът заяви, че това е било сериозно намерение на Патриотите, от което те са се отказали, влизайки във властта с ГЕРБ. "Вие сигурно с жена си правите компромиси по-лесно, отколкото ние в политически план. Разбирам да говорите ние какви компромиси правим с ГЕРБ, ако вие два пъти не управлявахте с ДПС. Не се опитвайте да създавате излишна конфронтация", започна изложението си министърът.

Той подчерта, че в предишното Народно събрание БСП не са подкрепили искането на въвеждане на наборна служба. "Продължавам да смятам, че през 2007 г. направихме грешка, въпреки мнението на професионалните военни. Темата за наборната военна служба не е затворена, най-вече заради събитията. Тя съществува в държави като Австрия, Швеция, Естония, Финландия. Няма нужда да изпиваме всичката вода от Черно море, за да разберем, че то е солено", коментира Каракачанов.

Той обясни, че в управленската програма е записано въвеждането на военно учение. Ще се водят разговори с Министерството на отбраната, за да се види какво може да се направи по този въпрос. Според Каракачанов може да има практически лекции, при които децата да се докоснат до армията.

Антон Кутев пък обясни на Каракачанов, че е разведен от 15 години и го помоли да не  намесват бившата му жена в дебата. "Вие сте вицепремиер и министър на отбраната и ако някой въвежда наборната служба, това трябва да сте Вие, с повече конкретика за идеята", каза депутатът от БСП.