Комисията, която ще проучва „сделката с изтребителите“,  няма нищо с корупция и с президента Румен Радев. Това заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.
„Заварваме едно положение, трябва да се съобразим с взетото решение от служебното правителство. В него е приет протокола от работата на работната група, която е разглеждала офертите за изтребителите. Сега парламентарната комисия иска да установи как е протекъл изборът, какви са мотивите и решенията”, обясни Каракачанов пред bTV.

„Още вчера съм разпоредил инспектората на министерството на отбраната да извърши проверка на обстоятелствата, довели до това решение. В четвъртък трябва да са готови. Предстои да се види какви писма са изпращани на трите страни, какви са отговорите”, добави той.

„С предложението на работната група и с решението на правителството не се предопределя избора. Те не са решили, че самолетът ще е Грипен. Решението е, че отпада единият от участниците, американците, и остават двама.

Дава се възможност нашето правителство да започне разговор с двете останали страни. По време на тези преговори могат да бъдат променени параметрите”, каза още военният министър.  

„„Грипен” е нов самолет, те са предложили добри условия. Пилотите в българските ВВС предпочитат нов самолет, с който ще могат да летят в следващите 30 години”, каза още Каракачанов.