90% от техниката, с която е въоръжена българската армия, е руска. Новите 8 самолета са началото на модернизацията. Това коментира в студиото на „Още от деня“ по БНТ вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Той уточни, че всичко е въпрос на преговори, а страната ни ще поиска и още оферти. По повод вчерашната информация за бунт в авиобаза Граф Игнатиево вицепремиерът коментира, че охраната на родното небе се осъществява, а става дума за тренировъчните обучения. „Никой не е отказал да изпълнява задълженията си. И днес беше направен опит за продължи тази истерия“, смята Каракачанов. По думите му леталният състав по устав има право да заяви, че не е подготвен да извършва полети. Според вицепремиера това се е случвало и друг път и не става дума за въздушната охрана.

„Всеки един подобен факт се използва за политическа спекулация. Това е една стара българска болест, която до нищо добро не е довела“, допълни Каракачанов. Според него наистина има проблеми, един от тях, е че часовете, в които летят пилотите, са намалени. Причината е сключен договор за доставка на 10 двигателя, но заради неизпълнение на споразумението министерството не ги е приело. „Сигурността на техния живот е по-важна от това, че ние не приемаме тези двигатели“, коментира Каракачанов.

На фона на това, че от дълго време не са увеличавани заплатите на военнослужещите вицепремиерът уточни, че доволен от предвидените от държавата пари. „Тези 100 милиона не решават проблема, както го виждам, но това е една първа крачка, която е полезна“, коментира Каракачанов.