Вотът на недоверие е сериозен политически инструмент на демокрацията. Дебатът по вота произвежда един политически ефект, а гласуването друг. Това заяви в "Здравей, България" лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

"Не споделяме политиката "Стани да се седна". Още от Нова година насам се готвим за властта и актуализираме програмата си. Още в края на тази седмица ще имаме семинар за промяната на програмата си. Политиката е динамичен процес. Ние сме най-подготвените за участие във властта", каза той.

"За нас ценността на управлението е ясна управленска програма за бъдещето на страната с ясни цели. След това вече е това как ще се подрежда даден кабинет", заяви лидерът на ДПС.

"Не искам да анализирам оценките на други политици. Ние като движение за права и свободи носим нашата отговорност за политическите си действия. В 44-тото Народно събрание сме опозиция и няма това как да се промени. Без дебат за развитието на страната обаче не виждам какво правим. През 2013 наблюдавахме безотговорно поведение и политиката "Стани да седна". Отговорността на управляващите е кворумът в Народното събрание, те трябва да си го съберат", каза Карадайъ. 

По време на целия разговор лидерът на ДПС правеше забележки на Виктор Николаев, че задава въпроси, внушавайки разни неща на зрителите. "Моля Ви..! Когато каните хора да участват в студиото, най-вероятно искате зрителите да чуят техните версии. Ако искате вие да налагате вашите идеи, не ги канете", направи забележка Карадайъ.

"Бихме застанали зад една управленска програма за ускорено развитие на страната, основана на ценностна база", каза Карадайъ. 

"Не е ясно обаче нищо конкретно за тази управленска програма", захапа го Николаев.

"Не е ясно за вас, г-н Николаев", отвърна Карадайъ.

Той бе помолен да коментира конфликта между премиера и президента и къде стои ДПС в него. По думите му конфликтът между институциите е част от кризата в страната и оцени сегашната ситуация като криза в държавността.

Лидерът на ДПС коментира и снимката на него, американският посланик и Ахмед Доган: "Ние имахме срещи с много европейски посланици. Нормално е господин Доган да участва в срещата. Дори да не участва в активната политика, той е фактор в политическата обстановка в Европа и света. Нормално е да се види американският посланик с г-н Доган. Той е историческа личност. Г-н Доган има златен медал от американците.  Нито един отговорен и сериозен политик не би видял нещо необичайно в направената ни снимка, имайки предвид какъв е рангът на г-н Доган", заяви депутатът.

Николаев напористо помоли Карадаъй да коментира и сделката за ТЕЦ "Варна" и закупуването му от Доган: "Ако тръгнат политици да се занимават и да коментират търговски сделки между частни субекти, значи нещо в държавата е много сбъркано. Вие призовавате политиците да имат поведението на някои от днешната власт и да стават шумомери или крачкомери?! Убеден съм, че държавните органи си вършат работата, какво нередно виждате в една търговска сделка. Не знам къде има забрана политик да има търговски сделки, ако спазва закона", отговори лидерът на ДПС.