Председателският съвет се събира извънредно утре сутринта в 8.30 часа. Това предаде Канал 3, цитирайки участници в заседанието. Събирането е по решение на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева в отговор на искането на соцлидера Корнелия Нинова.

Още сутринта тя настоя или да бъде проведено закрито заседание на парламента, или да бъде разсекретен докладът на прокуратурата и ДАНС за информационната система за акцизите /БАЦИС/, защото в него имало изводи за нарушение на финансовата сигурност, а оттам - на националната сигурност. По думите й имало пробив в системата.

След нейните обвинения от ГЕРБ отговориха, че това е поредната политическа димка на БСП.

И отрекоха да има какъвто и да е пробив, защото, по думите им, ако има такова нещо, досега е щяло да има образувано досъдебно производство.

Неслучайно атаката съвпада с блестящото представяне на премиера Бойко Борисов в европейския парламент, коментираха Валентин Николов и Александър Иванов.

Те обясниха, че ГЕРБ е за разсекретяването на документа, за да се види, че от 9-те констатации на ДАНС за слабости, 8 вече са отстранени и се работи по премахването на деветата. Заради класифицираната информация обаче не могат да бъдат цитирани.

Единственото, което може да направи парламентът, е да проведе закрито заседание в пленарната зала, защото докладът може да се разсекрети само по решение на онзи, който го е изготвил, а именно ДАНС.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!