В България се създаде нова политическа ситуация. Конституцията е изрична сега на ход е президентът. Това заяви новоизбраният президент Румен Радев в обръщение към нацията. По думите му Плевнелиев му е предложил той да състави правителство, но това не отговаря на закона.
„Патосът на добрите намерения не заместват закона. Президентът отказва да изпълни конституционните си задължения”, изтъкна той.
В Конституцията се съдържа само възможност да възлага правомощия на вицепрезидента. От своя страна съм решен да се придържам към закона.

Призовавам политическите актьори да не търсят краткосрочни ползи. Дългото сбогуване с властта не е по-важено от закона.

Ето цялото обръщение на Румен Радев:

"След президентските избори и референдума в България се създаде нова политическа ситуация. Оставката на кабинета даде старт на конституционната процедура по съставяне на ново правителство. Тя приключи безрезултатно. Конституцията е изрична: сега на ход е президентът. Г-н Плевнелиев обяви отказа си да изпълни вмененото му от основния закон задължение да назначи служебно правителство и предложи да ми отстъпи правото да определя състава на служебния кабинет, който той да назначи със своя подпис. Изтъкнатите в обръщението на Президента политически доводи и лична мотивация не отменят разпоредбите на Конституцията. Патосът на добрите намерения не замества закона.

В обръщението си президентът представя отказа си да изпълни конституционно задължение като "отстъпване на правомощие". Основният закон изключва хипотеза, при която президентът отстъпва своето правомощие да състави служебен кабинет. Конституцията съдържа само възможност за Президента да „възлага правомощия“ и то само и единствено на вицепрезидента. Друго „възлагане“ на правомощия на друг субект, включително новоизбран президент, Конституцията не предвижда.

От своя страна съм твърдо решен да се придържам към Конституцията и ще оглася състав на служебния кабинет след встъпването ми в длъжност.
Призовавам политическите актьори да действат отговорно в създалата се ситуация и да не търсят краткосрочни ползи, пренебрегвайки разпоредбите на закона. Дългото сбогуване с властта не бива да прераства в конституционна криза."

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!