Министърът на енергетиката Теменужка Петкова подава оставка заради ЧЕЗ. "Уведомих премиера", каза тя пред медиите, предава "Канал3".
Енергийният министър призна, че познава купувачите от "Интерком" на ЧЕЗ от 20 години и затова е сметнала за редно да се оттегли от поста министър на енергетиката.
 
Тя уточни още: "ще депозирам оставката си, а премиерът ще вземе решение какво да направи. Понеже не искам по никакъв повод да се коментират отношения, да има поводи за съмнения по отношение на сделката, да се намесва името на премиера. Това, което смятам, че трябва да се направи в такава ситуация, при най-малкото съмнение за проблеми, влияния или въздействия, достойната постъпка е човек да си подаде оставката“, заяви Теменужка Петкова

В отговор на въпрос кума ли е на Гинка Върбанова, която ръководи фирмата, закупила ЧЕЗ Теменужка Петкова обясни: „Много се говори по тази тема. Още миналата година имаше въпроси, когато в публичното пространство се завъртя, че такава фирма с тази дама участва в процедурата. Тогава казах, че познавам тези хора от последните 20 години, но не съм им кума“. 

Според Петкова българските институции оттук нататък ще кажат тежката си дума. Това, че чешката държава е избрала определена компания - не означава нищо. Предстои тежката процедура по одобрение на сделката от КЗК, КФН и КЕВР.

„ДАНС е в правото си и според мен трябва да бъде направена пълна проверка във връзка с компанията и възможностите тя да осъществява дейността си спрямо националното законодателство и националната сигурност“, заяви тя, цитирана от Фокус.

"Процедурата за ЧЕЗ е проведена от чешката държава. Българската държава и правителство нямат никакво отношение към този процес. Процедурата се провежда по чешкото законодателство и това изключва абсолютно всякакви хипотези и съмнения за намеса на правителството за вземането на решението на чешката държава“, изтъкна Теменужка Петкова и уточни, че от ЧЕЗ не са искали мнението на българската държава за сделката. 

Както БЛИЦ вече информира idnes.cz съобщи вчера, че от ЧЕЗ са одобрили продажбата на българските активи на Inercom Bulgaria. Договорът ще бъде подписан в близките дни, съобщава говорителят на ЧЕЗ Алице Хоракова. 

Пакетът с продаваните дружества обхваща седем фирми - ЧЕЗ България, ЧЕЗ Електро България, ЧЕЗ разпределение, CEZ Trade Bulgaria, CEZ ICT Bulgaria, Free Energy Project Oresec и Bara Group.

Купувачът е фирма Инерком България.  В съвета на директорите на "Инерком груп" са Гинка Върбакова, Малина Върбакова и Петрана Пайтакова. По-рано за кратко в ръководството на дружеството са били двама чешки граждани - Павлина Филипи и Магдалена Мрачкова. Те са били представители на партньора, придобил 50% дял в компанията през юни - фонд, контролиран от словашкия металургичен магнат Зденек Земек, чийто основен бизнес е в Чехия.

ЧЕТЕТЕ В БЛИЦ: ПЪРВИ КОМЕНТАР НА ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ ЗА ОСТАВКАТА НА ТЕМЕНУЖКА ПЕТКОВА!