Приключи инфарктното заседание на управляващите в сградата на Министерския съвет. Коалиционните партньори излязоха с първи изявления след поисканите в петък оставки от премиера Бойко Борисов на министрите Валентин Радев, Николай Нанков и Ивайло Московски.
"Надяваме се да си вземем поука и да направим така, че да не се позволява разтурването на управлението, което ще доведе до щети. Цената, че продължаваме като коалиция, ще я платим пак ние“, каза лидерът на АТАКА Волен Сидеров и заяви, че партньорите избират да продължат мандата.

"Най-важното беше дали да продължим управлението или да се разпръснем и да отидем към избори, което означава да се хвърли страната в хаос и в неизвестност", допълни той.

"Тежко е това, коeто днес взимаме като решение, не е лесно, защото трябва да преодолеем свои вътрешни качества и особености. Аз не искам да влизам в подробности, вие бяхте свидетели на разменени реплики и нападки. Кое е по-важното да останем управлението, за да не бъде страната в хаос или да се разтурим и да не знаем какво следва? Ние решихме, че второто е по-вредно за страната ни, за народа ни и цената, която сега ще платим за това решение ще я платим пак ние", заяви лидерът на "Атака" и председател на ПГ на „Обединени патриоти“ Волен Сидеров. 



След Сидеров думата взе председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, който се извини за късния час, в който се провежда пресконференцията, но увери журналистите, че коалиционното споразумение се изпълнява. Той показа и част от документа: 



По отношение на оставките на тримата министри, Цветанов заяви: "Това, което се случи с тези оставки, не означава, че е стартирана процедурата по точка 6 в коалиционното споразумение“.

Към настоящия момент има подадени оставки, няма решение и няма стартирана процедура съгласно правилника за организацията и дейността на Народното събрание“, заяви още Цветанов и посочи, че явно коалиционните партньори са имали различно тълкувание", заяви още той.

Председателят на ПГ на ГЕРБ подчерта, че този разговор ще бъде продължен в понеделник, когато ще говорят персонално за всяка от оставките, които ще бъдат подадени.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!