Светът като шахматна дъска. Кой обаче движи фигурите? Какъв е генезисът на конфликтите, които спорадично избухват в Близкия изток, Азия, Европа, Балканите? Интересни, макар и не особено лесни отговори, получи публиката, избрала да посети дискусията “Геополитическата карта на Евразия - рискове и хоризонти“, лектори на която бяха  проф. Иво Христов,  д-р Малек Насер, д-р Пламен Пасков, и докт. Галин Дурев.  Тя се проведе днес сутринта в зала "Пълдин" на хотел "Санкт Петербург" и бе организирана от сдружение "Смисли", съобщава "Трафик".

Контролът върху търговските пътища и газовите находища в Близкия Изток са основната причина за войната в Сирия. А в основата й лежи желанието на Съединените щати да осъществява контрол в региона. "Опитите на Щатите за "износ на демокрация" , които започнаха през 2003 година със свалянето на режима на Садам Хюсеин в Ирак и организираните от тях "цветни революции" в Либия, Египет, Тунис, Сирия и др. Свалянето на диктаторските режими в тези държави предизвикаха вакум, който бе запълнен от терористи и джихадисти. Духът бе пуснат от бутилката и фитилът на бурето с барут продължава да гори. Макар, че първочално бе поставена в пълно медийно затъмнение, продължаващата война в Ирак и Сирия  откри грозното лице на тероризма. Хората, които се бият там с правителствените войски не са никакви борци за човешки права, а най - обикновени терористи. Отказвам да употребявам названието Ислямска държава, защото тези хора нямат нищо общо с исляма, нито пък имат държава" коментира д-р Насер. Според него ако терорът в Сърбия е бил победил, в региона е щял да настъпи некотролируем хаос, който да засегне Европа и България. 

"Изходът от тази война е само един, но до нея може да се стигне по два начина - бърз и бавен. Всичко зависи от това още колко дълго време съседните държави и Америка ще продължат да подкрепят и финансират терористите", коментира д-р Насер, като направи паралел с Катар, който години наред е подкрепял и финансирал терористични организации. "В един момент техните бивши съюзници, които правят същото - Саудитска Арабия, започнаха да говорят за човешки права и наложиха ембарго. А всъщност причината за това е фактът, че Катар отказа да участва в срещата, на която Тръмп сключи най-мащабната в историята на САЩ оръжейна сделка, включваща доставки на американски оръжия и военно оборудване за Саудитска Арабия за почти 110 млрд. долара.

Сделката предвижда и допълнителни продажби на оръжие за Рияд за 350 млрд. долара през следващите 10 години. Проф. Иво Христов доразви темата с коментара, че другият "грях" на катарците е опита да сключат споразумение с Иран за прокарването на газопровод към Запазна Европа. Според него в момента в Близкия изток се води новата война Йом Кипур, но този път без прякото участие на Израел. 

Лекторите коментираха събитията в Украйна, Русия и бившите съветски републики. "Русия е в тежко състояние. Моделът на Путин е ефикасен, за да спре разпадането на страната, но той не може да осигури икономическо развитие на Русия. Необходима е рязка промяна на икономическо - социалния модел в страната" заяви проф. Христов. 

Участниците в дискусията призоваха за повече гражданско съзнание, будна съвест и активност. "Най - голямата опасност за България не идва отвън, а е тоталното оглупяване на нацията" бе финалният коментар на проф. Христов.