Долните камари в парламентите на Франция и Германия подпечатаха днес в Париж създаването на френскогерманско парламентарно събрание, което ще придаде "ново измерение на сътрудничеството" между двете страни в напрегнатия контекст на Брекзита и европейските избори. Това предадоха световните медии.

Точно 62 години след подписването на Римския договор, положил основите на Европейския съюз чрез създаването на Европейската икономическа общност (ЕИО), председателите на френското Национално събрание Ришар Феран и на Бундестага Волфганг Шойбле подписаха парламентарното споразумение, вече одобрено от двете камари.

БЛИЦ припомня, че в началото на годината стана ясно, че Германия и Франция ще подпишат безпрецедентен договор, с който ще поставят началото на нов Европейски съюз.

Новата институция, в която ще има 100 депутати (по 50 от всяка страна), ще заседава поне два пъти годишно, по веднъж във всяка от двете страни.

Мисията й ще бъде да следи за прилагането на общите решения от изпълнителните власти, да следи международните въпроси от общ интерес и да работи за подобряване на живота на населението от двете страни на границата.

"С този парламентарен съюз придаваме ново измерение на изключителното френскогерманското сътрудничество", отбеляза със задоволство Феран, хвалейки новата институция, която за момента "няма познат аналог".

"Можем да спорим по същество, тъй като имаме нужда да разговаряме откровено", но дебатите ще спомогнат "за засилване на приятелството ни", заяви Шойбле. 

Заедно с френския си колега той изрази надежда за укрепване на отслабения от възхода на евроскептиците европейски проект с наближаването на европейските избори на 26 май.

На 22 януари френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел подписаха в Аахен споразумението за засилване на двустранните връзки, което беше ожесточено критикувано от националистите от двете страни. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!