"През тази година политическият календар включва важни избори, първият от които е за Европейския парламент, а вторият - за местни органи на властта. Това гарантира интензивен политически дебат през цялата година, който би трябвало да стимулира законодателната активност на българския парламент и работата на всички държавни институции. Много ми се иска през идващите месеци прагматизмът в тази зала да заглуши популизма, а политическите аргументи да вземат връх над заклинанията. Сред нас има политици, които все още не разбират, че хората не приемат обидно кресливия им тон. Защото според немалко българи подобен патос е дълбоко неискрен и непродуктивен". Това заяви лидерът на ПГ ГЕРБ Цветан Цветанов от парламентарната трибуна на НС в първата си реч за 2019 година.

"БСП е определяна като категорично проевропейска партия едва от 11%. На този фон изглежда логично ръководството на БСП да си представя евровота главно като повод за премерване на силите между БСП и ГЕРБ и като оценка за управлението на ГЕРБ. От 23 до 26 май около 500 милиона граждани на ЕС ще избират 705 евродепутати, в това число и 17 български. В ГЕРБ си поставяме задачата да имаме 6-има или повече евродепутати в следващия Европарламент, както и да работим за това ЕНП да бъде първа политическа сила. Всички трябва да работим за по-сигурна, просперираща, справедлива, устойчива и единна Европа. От 2018 г. тече общоевропейски граждански дебат за бъдещето на Европа. Над 8000 младежи от страните-членки обобщиха очакванията си към ЕС в 100 идеи, като първите 10 бяха представени в ЕП в рамките на „Младежкия парламент” през ноември 2018 г.", каза още Цветанов, като в речта си даде и оценка на новогодишната реч на президента Румен Радев и заяви, че вместо да обединява народа, той прави точно обратното. 

След него изявление направи лидерът на опозицията - Корнелия Нинова.



"Всяка година свързваме с надежда за нещо ново. Ние искаме начало на промяната в България и Европа. Минаха само 10 дни от началото на годината, но те показаха нестабилност, несигурност, растяща бедност, корупция, хаос във вътрешната политика и скандали във външната. За нас от БСП 2019 г. ще сложи край на статуквото и начало на промяната в България и в Европа. Уважаеми български граждани, да е честита, мирна и по-благодатна за България и вашите семейства 2019 г. Всяка нова година свързваме с надежда за нещо ново и нещо по-добро. Този парламент е с изчерпано доверие и възможности. Начинът всичко да се промени е само и единствено чрез парламентарни предсрочни избори", обяви председателят на БСП. 

"Годината, в която влизаме ще бъде историческа. Европейците посочиха с пръст държавните си ръководители. Лидерите се провалиха с прекаления либерализъм. През тази година, която идва, ще има сблъсък, но не между лявото и дясното, а между соросоиди и здрави морални ценности, върху които се крепим от хилядолетия. Ще дойдат политически формации и сили, които не са част от Алиансите. Доживяхме човекът, който направи изборите на американския президент да дойде в Европа и да обедини Европа срещу Сорос. Доживяхме САЩ - страната, която ни даваше наставления да бъдем по-либерални, да ни казва как национализма е най-важен. Предлагам тази година да не си пречим. Сигурен съм, че ще покажем чудеса и че не сме държава от периферията. Тази година няма да е скучна. Ще се постараем да стане ясно, че ние сме държава, с която ще трябва да се съобразяват. Благодаря за вниманието! Бог да пази България". Това заяви лидерът на "Атака" Волен Сидеров в първата си реч в парламента през новата година.