Няма война между институциите. Има истини, които българското общество чува от страна на президента. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова пред bTV по повод разменените остри реплики между президента Румен Радев и Цветан Цветанов.
 
„Г-н Цветанов това работи – от президентските избори насам неговата работа е да следи какво казва президентът, да го ругае публично, служейки си с квалификации, които не правят чест на нито един политик”, каза Йотова.
 
„С г-н Радев сме избрани мажоритарно – г-н Цветанов дори не спечели преференциалния вот във Велико Търново”, допълни тя.
 
По думите ѝ, изказването на Румен Радев за „тъмната площадка” се потвърждава и от докладите на Европейската комисия. Част от тази „тъмна площадка” е и сделката за ЧЕЗ.
 
По случая „Скрипал” и българската реакция Йотова коментира, че държавата е реагирала правилно и не е редно да се гонят руски дипломати. „Запазили сме си ролята на посредници. България е едновременно началник на тези държави и същевременно домакин”, посочи тя.
 
Според нея, обаче, страната ни след това е изгубила инерция. „Дори в групата на държавите-посредници има сериозна надпревара. България все още не е изпуснала влака”, каза вицепрезидентът.
 
Успешно е досега председателството. Но трябва да реагираме с повече самочувствие като страна-председател”, смята тя. Като успех тя отчита активизирането на темата за Западните Балкани.
 
Помолена да коментира изказването Росен Плевенелиев относно колениченето ѝ пред руския патриарх Кирил, Йотова каза: „Вие сериозно ли искате да коментирам бившия президент? Жалко, че този човек е бил президент на Република България”.
 
„Очевидно има някакви други мечти и неща за които мисли. Което е видно и от екрана”, добави тя по негов адрес.
 
На въпроса на водещия Антон Хекимян защо е целунала ръката на руския патриарх, но не и на българския, тя реагира изненадано: „Така ли? Хайде да извадим архива! Ще ми се извините ли, ако това е така?”. Водещият обясни, че са били излъчени само кадрите, на които Йотова коленичи пред Кирил. 
 
По думите ѝ, жестът към Кирил показвал „уважение към Руската православна църква, към ролята ѝ в Освободителната война”. „Моето уважение към българския патриарх е много по-голямо като към духовен водач. Не смятам, че от това трябва да се прави политика”, каза вицепрезидентът.