Аз съм един от най-горещите почитатели на европейски отбранителен съюз. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова по време на дискусията „Европа отново на път“.
„В момента се формира фонд, който трябва да се използва за изследвания и нови технологии и най-накрая може би да доживеем това, което отдавна чакаме - всички производства в системата на отбраната да имат един координиран план в рамките на ЕС, а не всяка държава да прави нещо сама за себе си, с дублиращи функции. Но най-важното е цялата тази технология да създава усещане за сигурност на гражданите“, посочи Йотова, цитирана от "Фокус".

По темата за бежанската криза, тя отбеляза, че всички промени, които в момента се подготвят в Дъблинското споразумение, са само козметични и за страни като България са още по-лоши, отколкото сега действащите текстове. Във връзка с интеграцията на страните от Западните Балкани тя коментира, че България е единствената стабилна държава в тази част на Балканите и това е приоритет, който трябва да бъде използван. По думите на вицепрезидента председателството ни на Съвета на ЕС ще се оцени по това какви резултати ще представим и за това българските институции трябва да наблегнат на идеите, а не на техническото му обезпечаване. 

Председателят на Партията на европейските социалисти (ПЕС) и министър-председател на Р България в периода 2005-2009, който е организатор на дискусията, коментира, че Европейският съюз се променя и от нас зависи дали ще се промени със или без нас. По думите му Съюзът ще оцелее, но трябва да се промени, защото е станал прекалено неразбираем за гражданите.