Над 15 милиона души по света са носители на българския език, според изследване на Българската академия на науките. Това ни дава надежда и увереност, че родният ни език ще пребъде, така, както вече е 13 века. Това заяви пред журналисти във Велико Търново вицепрезидентът Илияна Йотова, предаде "Фокус".

По време на Международния семинар по български език и култура във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“ тя припомни, че делото на светите братя Кирил и Методий ни е дало най-силното оръжие – книжнината. „Благодарение на тогавашната българска държава, делото на светите братя и техните ученици успя и те ни предаде най-важния урок – че писмеността, духовността и просвещението успяват много повече от войните и конфликтите, те носят мир и просперитет. Двамата братя създадоха нова азбука – писменият образ на българският език, а техните ученици сътвориха кирилицата в книжовните школи на тогавашната българска държава. Това е историята, всякакви други твърдения за поругаване паметта на двамата братя и останалите просветители, са измислици“, подчерта Йотова.

Тя коментира също, че Велико Търново, който е „люлката на българската цивилизация“, успява да запази нашия език и култура и до днес и пожела и за напред градът да пребъде.