Министър-председателят Бойко Борисов днес заминава на двудневно посещение в Русия. Той ще се срещне с колегата си Дмитрий Медведев и президента на страната Владимир Путин.

В хода на разговорите се очаква да бъдат разгледани проблемите на по-нататъшното развитие на българо-руското сътрудничество и актуални международни въпроси.

За самата визита на премиера в Русия се разбра преди седмица, когато с Владимир Путин и Дмитрий Медведев се срещнаха с българския президент Румен Радев в Москва и Сочи.

Очаква се Борисов и Путин да обсъдят съвместни енергийни проекти. Преди дни говорителят на руския президент Дмитрий Песков отбеляза, че България проявява, както и по-рано, заинтересованост да участва в големите международни енергийни проекти. Песков коментира, че това е отделна тема, която изисква гаранции от българската страна.

Самият Борисов по време на правителственото заседание миналата седмица потвърди за интерес към проекта АЕЦ "Белене" от няколко държави и напомни условията, които България поставя в преговорите със страни инвеститори по проекта: да няма клаузи за задължително изнасяне на ток и да няма държавни гаранции по проекта. По думите му България ще се опита да построи втората атомна централа, за да не загуби досега вложените 3 милиарда и половина лева в проекта. Той призна, че се е оказало, че двата доставени от Русия реактори не са толкова скъпи, колкото се е очаквало и че ако не бъдат използвани, трябва да бъдат изложени в музей.

В делегацията, водена от министър-председателя Бойко Борисов, са включени вицепремиерът Томислав Дончев и министрите на финансите Владислав Горанов, на енергетиката Теменужка Петкова, на туризма Николина Ангелкова, на културата Боил Банов, както и изпълнителният директор и член на УС на „Булгартрансгаз“ ЕАД Владимир Малинов.

В руската столица премиерът ще проведе и среща с представители на българската общност.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!