Николай Банев винаги е имал сини политически покровители. Без тяхната подкрепа новоизлюпеният бизнесмен едва ли щеше да успее така нагло да нареже на скрап икономиката на България и днес предприятията му да са символ на разрухата, а в офшорните му сметки да се спотайват над 1 милиард лева! Разбира се, чадърът от високите етажи на властта си има и цена - обикновено в кеш, но също и в някои екстри, които обикновено се свеждат до безплатно ловуване в "Русалка", твърди в. "Уикенд".

Банев и втората му съпруга Дочка стартират силно в приватизацията при управлението на Иван Костов. По негово време, през 1998 година Николай и съратничката му от Комсомола стават капиталисти и от вчерашни голтаци изведнъж се озовават собственици на "Полимери" в Девня. 
Скрити от властта при приватизацията на химическия гигант обаче остават едни 6 милиона долара. Незнайно защо, те не са описани в баланса на комбината. Парите са оставена на депозит в банка "Биохим" през 1995 година и са били предвидени за подновяване на инсталациите за винилхлорид и поливинилхлорид.

"Уикенд" вече писа за огромната авария, когато на 1 ноември 1986 година част от "Полимери" се взривява, загиват 20 души, а във Варна е предизвикано земетресение от 3-та степен. Веднага след това държавата купува нови машини от Япония, но идват промените през 1989 година и техниката остава затворена в кашоните, без изобщо да е инсталирана. Тези 6 милиона долара също е трябвало да бъдат инвестирани във въпросния цех, но това така и не заработва...

Разчува се обаче, че новите собственици на комбината - поетесата Дочка и бизнесменът Николай се опитват да ги прехвърлят на гръцката "Йонийска банка". Подозренията са, че с трансфера доларите се източват към лични сметки на семейството. За беда на Баневи обаче за тези пари знае бившото ръководство на "Полимери" и така се разчува за тях. 

Премиерът Иван Костов побеснява, когато научава, че едни 6 милиона долара са изпуснати от поглед при приватизацията на химическия гигант, спомнят си източниците на вестника. И досега няма официално обяснение защо доларите не са били засечени от Агенцията по приватизация, която би следвало да надзирава сделката. 

Пратени от Иван Костов, в офисите на "Полимери" нахлуват маскирани ченгета, прокурори, следователи, изсипва се цялата сила на държавата. Над Баневи надвисват тежки облаци. Започват проверки от НАП и от икономическа полиция. Смейството приватизатори са притиснати в ъгъла. В холдинга решават да чистят имиджа/ От службите подшушват на Банев да наеме като имиджмейкър Евгени Михайлов, разкриват очевидци на съубитието. Те си спомнят, че за режисьора на "Сезонът на канарчетата" тогава лобирал бившият кадър на Държавна сигурност Тодор Бояджиев, който през годините е сред най-близките съветници на Николай Банев. Защо е препоръчан точно Евгений Михайлов, не е ясно, най-елементарното обяснение е, че през 90-те той продължава да е на гребена на вълната покрай "танковата касета", свалила от власт Петър Младенов. Какви пари са платени, за да лъсне корпоративният имидж не е ясно, но казват, че не били малко, а ефектът от цялата работа е кръгла нула. 

Накрая обаче се намира чевръст адвокат, който успява да пробие при самия Иван Костов. Източниците на "Уикенд" твърдят пред изданието, че си спомнят, че след преговори се стига до примирие между премиера и семейство Баневи, Костов благоволява да им даде амнистия. Цената е фиксирана - по 10 000 долара на месец, които бизнесмените трябва да преведат между първо и пето число във фондацията на Елена Костова "Бъдеще за България. Спонсорството продължава, докато е на власт правителството на СДС - цели 3 години, разказват отлично запознати източници. Това означава, че Баневи даряват на съпругата на Иван Костов сума от порядъка на около 350 000 долара.