Групата на Европейската народна партия отново ще има най-голям брой места в следващия Европейски парламент след изборите през май. Това сочи първата серия от прогнози това как ще изглежда следващата пленарна зала, която бе направена по поръчка на ЕП и обявена днес.
 
Проучването е осъществено при разчетени 705 места в Европарламента вместо настоящите 751. Причината за намаляването им е напускането на Великобритания на ЕС, която няма да има евродепутати след май. Според оповестените резултати ЕНП ще получи 183 места при 221 на миналите избори, групата на социалистите и демократите - 135 при 191 през 2014 година. Местата си увеличава Алиансът на либералите и демократите за Европа - 75 спрямо 67 на предишния вот. Голям е процентът на графа „други“, в които влиза и партията на френския президент Еманюел Макрон „Република, напред!“ - 58 места.
 
Местата си ще увеличи и крайната десница в лицето на партии като италианската „Лига“, „Алтернатива за Германия“, френския Национален сбор на Марин льо Пен.