На срещата в Брюксел НАТО ще препотвърди решението за достигане на разходите за отбрана до 2% от БВП на страните-членки и изразходване по най-добрия начин на тези средства. Това заяви от белгийската столица президентът Румен Радев, цитиран от БГНЕС.
Според него е много важно, че миналата година се прекрати съкращаването на личния състав и на бюджетните средства. Оттук нататък предстои плавно увеличаване на военните разходи на държавите, включително и на България.

"Приносът на НАТО в борбата срещу тероризма е важен, най-малкото по няколко причини. Виждате, че тероризмът пуска пипала към Европа и НАТО трябва да противодейства. Засилването на борбата срещу тероризма е гаранция за намаляване на мигрантските потоци. За България това е изключително важно. Много е важно НАТО да даде сигнали на ангажираност към страните от Близкия изток в техните сили срещу тероризма", изтъкна държавният глава.

По повод думите на премиера Бойко Борисов за преразглеждане на плановете за модернизация на въоръженията президентът предупреди, че "всекидневната смяна на позиции и приоритетите не работи в интерес на сигурността на България". "Има решение на парламента. Когато това решение се подкопава от институциите, това означава, че подкопаваме институционалността като цяло", смята Радев. Той заяви, че предстои сериозен дебат по тези важни теми.

По повод твърденията на Росен Плевнелиев, че настоящият президент се бавел с реакцията относно думите на Владимир Путин за славянската писменост тръгнала от македонска земя, изказани на срещата му с македонския президент Георге Иванов в Москва, Радев заяви, че "Плевнелиев пак бърза".

"Използването на историята в политиката не води до добри резултати", смята Радев. "Вчера беше светъл празник за всички славяни, за всички, които използват кирилицата. Историята ясно сочи, че България е историческата родина на славянската цивилизация", категоричен бе българският президент.