Поредна схватка ПЕС-БСП се разигра на червения пленум. Президентът на европейските социалисти Сергей Станишев настоял отново БСП да преосмисли подкрепата си за Унгария и Орбан по повод решението на Еврокомисията да отнеме правото й на глас като еврочленка. Соцлидерката Корнелия Нинова отказала, съобщава Канал 3, позовавайки се на участници в заседанието на Националния съвет на партията.

В изказването си Станишев заявил, че БСП трябва да предефинира позицията си в подкрепа на Орбан, тъй поведението му е реална заплаха за демокрацията. Той дал за пример на националистки и профашистки настроения последната акция на фенове на Орбан, които поставили пред централата на унгарските социалисти в Будапеща обесено чучело на ръководителя на соцделегацията в Европарламента.

Корнелия Нинова обаче опонирала, че БСП не подкрепя Орбан и всяка заплаха за връщане на фашизма, но е против наказателната акция, която се води срещу Унгария. Оказва се, че Европа е много чувствителна по темата спрямо Унгария, отбелязала соцлидерката, но в същото време не обърнала никакво внимание на писмото на БСП срещу Ангел Джамбазки, който заяви, че всички социалисти са за разстрел. Преди дни Нинова заяви, че санкцията срещу Унгария от страна на Брюксел е грешка и не скри, че е на различна позиция с президента на ПЕС по този въпрос.

Десантът на червените из страната не разгорил буйни страсти, каквито бяха първоначалните нагласи, но затова пък смяната на главния редактор на "Дума" завихрила спор. По темата скочили евродепутатът Георги Пирински и журналистът, член на НС на партията - Велислава Дърева. Пирински обърнал внимание на пленума, че в редакцията на партийния вестник кипи напрежение, нарушава се уставът на БСП, който гласи, че шефът на "Дума" се избира от Националния съвет. Докато Дърева атакувала директно персонално новия главен редактор Йордан Мичев. Попитала на какво основание се сменя Таня Джаджева и се поставя той начело на вестника. Дърева поискала още да има нарочен пленум, посветен само на съдбата на партийния орган.

В своя защита Корнелия Нинова обяснила, че не е нарушила устава на партията, а само е направила същото като предшествениците си Станишев и Миков. При Станишев и.д. главен редактор беше Юри Борисов, а при Миков отново и.д. беше Таня Джаджева. Нинова разяснила, че по същия начин Йордан Мичев е назначен на временен договор за 6 месеца и ако бъде харесан след този изпитателен срок,  ще бъде предложен за постоянно на Националния съвет.

На своето заседание днес социалистите насрочиха конгрес на партията през януари, когато трябва да бъде одобрена "Визия за България". Форумът трябваше да се проведе в средата на ноември, но Зала 1 на НДК се оказала свободна само един ден в празничния месец, на 16 декември, а червените се нуждаят от два дни за провеждането на конгреса. Датата на форума ще бъде определена на следващия пленум.