Готова е обществената поръчка за машинното гласуване и може да бъде обявена в някое от следващите заседания на Централната избирателна комисия (ЦИК). Това съобщи председателят на комисията Ивилина Алексиева, цитирана от БГНЕС.

Поръчката обаче ще трябва да бъде обявена от новия състав на комисията, защото мандатът на сегашната изтича на 21 март. На пленарното заседание в сряда се очаква парламентът да гласува кандидатурите на новите председател, заместник-председател и секретар на комисията. Останалите членове ще бъдат назначени с указ на президента. Правната комисия вече изслуша всички кандидати, излъчени от неправителствени организации, парламентарно представени партии и коалиции, както и тези, които имат представители в Европейския парламент.

Според последните промени в Изборния кодекс на предстоящия евровот трябва да гласуваме с машини в 3000 секции, а на местните – в 6 000.

Успешно проведени 5 вида национални избори, 2 национални и 14 местни референдума, както и 119 частични и и нови местни избори, отчете ЦИК в края на мандата си. Тя е взела общо 5 170 решения и е разкрила 61 664 избирателни секции. От изнесените данни стана ясно, че в този период у нас са гласували общо 22 982 916 българи и са отпечатани 78 000 000 бюлетини. В периода 2014-2019 г. за изборите в България са работели общо 333 097 души и са разгледани 2 575 жалби.

„Преди 5 години, на 21 март 2014 г., ние проведохме първото си заседание, изправени пред първото си предизвикателство – да организираме и произведем законосъобразни и честни избори за Европейски парламент. Някои от нас имаха солиден предходен опит, а други – не. Беше време, изпълнено с ентусиазъм, но и с тревога. Ще успеем ли? Ще се справим ли? Сега аз мога да направя тази оценка – справихме се добре“, заяви Алексиева.

Тя очерта осем приоритета, които според нея би трябвало да се следват, за да бъде подобрена работата на комисията. Те са свързани с обучение на избирателните комисии, информирането на избирателите за правата им, контрол върху отпечатването и доставката на бюлетините, точно отчитане на резултатите, използване на информационните технологии, прозрачност и отчетност на ЦИК, както и взаимодействието с други институции и граждански организации.

Членовете на настоящата ЦИК определиха машинното гласуване като най-голямото предизвикателство пред следващите членове на комисията и им пожелаха „силна воля, упоритост и последователност“.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!