Премиерът Бойко Борисов е приел поканата за участие в Световния икономически форум в Давос, Швейцария. Това потвърдиха днес от Министерски съвет. “Участието на министър-председателя е потвърдено и той ще бъде в Давос за лидерския форум, който е фиксиран в датите от 22 до 25 януари”, заявиха високопоставени източници от правителството. 

Припомняме, че само преди дни от Белия дом съобщиха, че американският президнт Доналд Тръмп също ще участва на разговорите в швейцарския зимен курорт. “Президентът ще участва, както миналата година”, заяви говорителката на Тръмп Сара Сандърс, съобщава "Труд".

Борисов и Тръмп вече разговаряха през тази година в САЩ, когато българският премиер бе в Ню Йорк за срещата на високо равнище на ООН в края на септември. Това е второто участие на Бойко Борисов на световното събитие, което събира политическия и икономически елит. Миналата година българският премиер призова лидерите и “всички разумно мислещи хора и световни организации да се обединят в името на мира и стабилността”.

Предстоящият форум се очаква да събере повече от 1000 ръководители и членове на повече от 100 правителства, мениджъри на водещи световни компании, лидери на международни организации и неправителствени организации и др. Като основна тема се оформят дискусиите около глобализацията и четвъртата индустриална революция.

Форумът в Давос през 2019 година ще се проведе във времена на безпрецедентна несигурност и противоречия по света, се казва в програмата на световната среща.