Ангажимент към американската страна Народното събрание да прегласува параметрите на конкурса за нов боен самолет, така че да съответстват на офертата за Ф16, е бил поет на среща в министерството на отбраната с представители на офиса за военно сътрудничество към посолството на САЩ. Тя е проведена на 21 септември 2016 г., заседанието се води от зам.-министър на отбраната. Това разказа полк. Петър Стоянов, главен секретар на президента Румен Радев, пред bTV.

"Ген. Цонко Стойков изнася доклад, за да представи пред американската страна докъде е стигнал проектът за придобиване на нов боен самолет. Казано е, че схемата има задължителен характер, но заместник- министърът на отбраната им обясняваше, че това не е проблем и как ще бъде прегласувано от парламента. Има паметна бележка от срещата", посочи Стоянов. "Военно-политическото ръководство знае за това нещо - къса памет или удобство за комисията, попита Стоянов. Той самият не е бил викан в комисията. Тя не разпита експертите, настоя полковникът. Но ако нивото на комисията е депутатът Антон Тодоров, се радвам, че не съм викан", допълни той.

Преди два дни депутатът Тодоров разпространи документ как Радев, тогава командир на ВВС, е подготвил опорни точки по искане от кабинета на тогавашния премиер Пламен Орешарски за шведския изтребител "Грипен". "Това е елементарно - изискват от теб, подчинен си, изпълняваш си задачата", посочи главният секретар на президента. "Днес комисията трябва да излезе със заключителния си доклад, като се очаква чрез него офертата на Ф16 да бъде върната в играта. При стартирала при кабинета "Борисов 2" процедура, довършена при служебния кабинет, назначен от Радев, като най-подходяща оферта бе посочена тази на шведския производител.

Изборът обаче може да стане чак след успешни преговори с някой от производителите и решение на Народното събрание, че одобрява сделката. Само за първия транш за придобиване на нови бойни самолети са нужни 1,5 млрд., защото с него трябва да се закупи и оборудване за прилежаща инфраструктура, да се предвиди и обучение. Бих се хванал с министър-председателя на бас, че има въоръжение и за трите вида изтребители", каза още Стоянов.