Служебният премиер Огнян Герджиков ще прекъсне визитата си в Кърджали и по спешност ще се прибере в София, разкриха отлично осведомени източници, цитирани от 24rodopi.com. Той трябва да се яви в петък в парламента на изслушване.
Герджиков пристигна на двудневно посещение в Кърджали. Днес той разговаря с областният управител Начо Ковачев, с кметовете на 7-те общини, проведе среща с кмета на Кърджали, посети граничния пункт „Маказа“. По програма утре той трябваше да посети религиозни храмове, рибоведън обект на яз. „Кърджали“ и други.
 
Междувременно експерти по сигурността разкриха, че охраната на служебния премиер днес била засилена.

Кърджали е единственият областен град без околовръстен път, който да извежда трафика към граничен пункт „Маказа“. В същото време натовареното движение създава рискове за пътни инциденти. Този проблем поставиха кметове от региона на среща с министър-председателя Огнян Герджиков.
Кметовете отбелязаха, че има частична проектна готовност за изграждането на такова трасе и помолиха премиера Герджиков да предаде проекта на следващия министър-председател, за да може да бъде включен в дневния ред на новия кабинет. ГКПП „Маказа“ е един от най-натоварените пунктове с Гърция, които се използва предимно за преминаване на леки автомобили. Малката му пропускателна възможност и невъзможността да обслужва тежкотоварни автомобили, го прави по-скоро подходящ за неорганизиран туризъм, а не за засилване на икономическото развитие, посочиха кметовете.
 
Друга част от проблемите, които бяха поставени пред Огнян Герджиков, са свързани с образованието и по-конкретно с актуализирането на образователните програми в професионалните гимназии. Подчертана бе и необходимостта от формулиране на по-ясни правила за превенция по отношение на бедствията и авариите и създаване на по-добра организация за ликвидиране на последствията от тях. Кметът на Кърджали Хасан Азис запозна премиера с последните данни за икономическото развитие на общината и с част от проектите за изграждане на зони за отдих и мемориални места. Министър-председателят пое ангажимент да включи проблемите, представени от общинските кметове, в препоръките, които ще остави на следващото правителство.