Срещата за Западните Балкани е знакова. От повече от 10 г. не се говореше по този въпрос, въпреки, че те и географски и цивилизационно са част от Европа. Заслугата за всичко това е на българското правителство. Това заяви Христо Гаджев от ГЕРБ в предаването „Още от деня“ по БНТ.

Според опонента му БСП Петър Витанов в последните години присъединяването към ЕС става все по-трудно. „Постоянно се поставят нови и нови изисквания. Ако не се изпълни дори едно се спира процеса“. „Това не е плод толкова на българското правителство, колкото на европейската конюнктура. Този регион е обект на политика от много страни, затова България не е мотора и генератора на тези процеси“, категоричен беше представителят на опозицията. Колегата му от ГЕРБ му напомни, че европейската интеграция става факт по време на българското председателство.

„Опозицията е в правото си да не признава нито един успех“. „Ние се възползвахме, но действахме ситуитивно, а не последователно“, каза Витанов. Въпреки това от БСП смятат, че интеграцията на Западните Балкани е правилна политика по същество и трябва да се възползваме от нея. Западните Балкани са приоритет и трябва да се възползваме максимално“. „България успя да го наложи като дневен ред по време на европредседателството ни“, подчерта Гаджев. „Интеграцията на този регион дава сигурност, стабилност и просперитет“, съгласни са от БСП.