ГЕРБ се огъна и се отказа да забрани външното финансиране за магистратските НПО, след като в интервю помощник държавният секретар на САЩ Хой Ий заяви, че те били антиамерикански. Вчера щатският политик беше на среща и при премиера Бойко Борисов, информира Канал 3.
 
Днес пък бърза среща с него е имал и американският посланик Рубин, който обсъждал българския договор с Македония.
 
Официално лидерът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов подчерта, че в партията имало чуваемост и щом имало напрежение в обществото, визирайки протестите, те с премиера Борисов предпочитали да заложат на градивността. Цветанов отрече да е имало външна намеса - нито от Америка, нито от Брюксел.
 
Той даже изтъкна колко много пари е изсипала за благотворителност "Америка за България" у нас - общо над 170 милиона. От тях 105 млн.-  само за образование.
 
"За дейността на Фондация "Америка за България", която стана много популярна в последните няколко години, мога да заявя категорично, че парите, които са осигурили за подпомагане на сектори и на неправителствения сектор, са в размер на над 170 млн. долара. Само за образование има проекти, които са реализирани в размер на 105 млн. лв. Нека да спрем с тези спекулации, с опитите да се противопоставят определени донори в страната, които могат да подпомагат за развитието на България, гражданския сектор и за всички секторни политики, които могат да бъдат подпомагани, както с Норвежката програма, Швейцарската, ЕК и фондовете от ЕС, в това число и Фондация "Америка за България", заяви Цветанов.
 
Само след два часа се очаква правната комисия да изтегли въпросния текст от Закона за съдебната власт преди второто му четене, след като НПО, финансирани отвъд Океана, като "Съюза на съдиите", изреваха до небето, че им орязвали правата. В партизанската война се включиха "Правосъдие за всеки" и Христо Иванов, който също има опит като бенефициент от близкото си минало на шеф на НПО.