ГЕРБ се закани да прати на главния прокурор хидровъзела "Цанков камък" заради дефекти. Обещанието бе гарнирано с люти клетви срещу тройната коалиция и ролята на лидера на БСП Корнелия Нинова в нея. Този сюжет обогати политическия живот вчера навръх стоте дни от старта на "Борисов 3". С атаката обаче не се занимаха лидерите на ГЕРБ, а хора от задните редици - депутатите Александър Ненков и Десислава Атанасова, както и зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков, съобщава "Сега".

"Цанков камък", открит през 2010 г., е свързан с един от големите публични корупционни скандали на прехода. Лидерът на ДПС Ахмед Доган се оказа консултант на този и още три хидропроекта, за което взе към 1.5 млн. лв. чрез Института по минно дело и "Минстрой холдинг". Освен това строежът бе оскъпен драстично, а край язовира бе изграден път за повече от 200 млн. лв.

За проблеми с "Цанков камък" бе съобщено още през юли. НЕК заяви, че започва планов ремонт и ще се работи по хидрогенетори. Оказа се обаче, че има още проблеми - река Гашня, която преминава през язовира, губи изливащи се в земята води. Цялата история бе опреснена вчера от медиите, а следобед ГЕРБ свика спешна пресконференция във Варна. "В рамките на следващата седмица ще внесем сигнал до главния прокурор. Всички отговорни институции и органи ще се заемат с този случай, за да се види от началото идеята и реализацията - кой какви договори е подписвал, как се е оскъпил проектът", заяви Ненков.

А Жечо Станков добави: "Установено е изтичане на голямо количество вода през карстовите скали в района на коритото. По проекта, при който бяха заложени първоначално 440 млн. лв. и после скочи до близо 1 млрд. лева, са налице първите дефекти - в чашката на язовира. Не е нормално, след като пари на данъкоплатеца са изхарчени за такъв грандиозен проект, 7 г. по-късно държавата да прави ремонти".