ГЕРБ и БСП вкараха панелките в пленарната зала и подеха стария спор - управляващите за това колко е полезна, ефективна и радва хората тази програма за саниране, червените - как не се прави качествено и санирани блокове прокапват.

"Енергийната ефективност е бъдещето на света", заключи по време на разискванията, поискани от БСП, депутатът от ГЕРБ Александър Ненков. Той изреди икономическите ефекти от националната програма, започната от ГЕРБ, която ще продължи и през сегашния им управленски мандат. 319 тона били спестените парникови емисии на година, екологично по-чистата среда, в която живеем, отчете още депутатът.

Той отхвърли обвинението на БСП, че фирмите били на ГЕРБ. 600 фирми от страната работели по общо 1000 завършени жилищни блока и още толкова, които били в процес на саниране, отчете Ненков. Всичките ли фирми са на ГЕРБ", попита риторично той. И изказа задоволство, че санирането осигурява заетост на 75 000 души. Пак благодарение на програмата за панелките се покачвали данъците в хазната. 

"Вчера вечерта най-накрая разбрах какъв е бил вашият мотив - ами, колеги, не я харесвате, защото хората я харесват", захапа Ненков БСП.

И показа снимки на саниран блок как зле е изглеждал преди това. От БСП му отвърнаха, че на много места санирането е некачествено, а покривите прокапали. Благоевград е столицата на санирането, констатира Жельо Бойчев и настоя ГЕРБ да не облагодетелстват едни общини за сметка на други при прилагането на програмата.

"Санирането облагодетелства не само икономиката и фирмите, но и вас, колеги от ГЕРБ", атакува младият Явор Божанков от БСП. И цитира медийни публикации за депутат от ГЕРБ, обвързан със саниране за 100 милиона лева през родата - съпруга, майка и баща. "Какъв сицилиански сценарий, каква фамилна идилия!", възкликна соцдепутатът. И заключи, че "случайно саниране за 100 милиона няма".

Делян Добрев пък се припозна, скочи да се защити и уличи в конфликт на интереси и депутат от БСП, който също санирал с фирмата си.

Георги Гьоков от БСП предложи примирие: "Ние сме против начина, по който я правите, иначе хората я харесват програмата. Че как няма да я харесват, като е безплатно! Само че я правете качествено", отвърна той на Ненков. "Не вкарвайте политически елемент, дайте да я направим съвместно с опозицията да работи нормално, ясно е, че тя ще работи, докато сте на власт", обобщи депутатът.

И отвърна на атаката на ГЕРБ, че за разлика от тях, социалистите нищо не направили с инвестиционната си програма за 500 млн. по времето на кабинета "Орешарски". Гьоков, който е депутат от Стара Загора, отрече и напомни, че с 4,5 милиона от тези пари е бил направен парк в града. "Ако Орешарски отиде в Стара Загора, ще го носят на ръце", заключи соцдепутатът.

До 15 юли да се направи анализ на ефектите, постигнати от програмата за саниране, пък предложи на министъра на регионалното развитие депутатът от ДПС Рамадан Аталай. Той настоя да се санират вече и еднофамилните жилища, защото не е справедливо санирането да не се отнася до хората в селата.